Hlavní obsah

Státník, filozof, ale také otec a milující manžel. Tím vším byl první československý prezident T. G. Masaryk

T. G. Masaryk byl významný státník, ale také člověk, který si kromě práce našel čas i na své koníčky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V neděli oslavíme 100. výročí založení Československa. S obdobím první republiky je pevně spjato jméno muže, který jako první stanul v čele nového státu. Řeč není o nikom jiném než o T. G. Masarykovi. Jaký byl, co rád dělal a jak trávil volný čas, se dozvíte v rozhovoru s ředitelkou Muzea TGM Rakovník.

Článek

„Masaryk jako osobnost byl velice všestranný. My ho známe jako politika, ale především byl profesorem, filozofem, byl velkým humanistou, byl také velice dobrým otcem a milujícím manželem,“ představuje na úvod rozhovoru osobnost T. G. Masaryka ředitelka Muzea TGM Rakovník Magdalena Elznicová Mikesková.

Vznik samostatného československého státu, od kterého v neděli uplyne přesně 100 let, bylo vyvrcholením odbojového hnutí za první světové války. Sám Masaryk byl tehdy ještě v Americe, kde došlo i ke konečnému uznání samostatného Československa, popisuje říjnové události ředitelka Muzea TGM.

T. G. Masaryk byl významný státník, ale také člověk, který si kromě práce našel čas i na své koníčky. Jeho velkou láskou byla jízda na koni. Zajímavostí je, že na koně poprvé nasedl až během svého působení ve Washingtonu. Na pravidelné projížďky se vydával téměř až do svých posledních dnů života.

O životě v Lánech, filmovém nadšení a dalších zajímavostech ze života tohoto velikána českých dějin se dozvíte v rozhovoru nad článkem.

Ani náš reportér Radek Hrdina nebyl pozadu a v rámci své pravidelné rubriky Česko vstává se vydal na výstavu ke 100. výročí republiky, která se nachází pod bývalým pomníkem Stalina v Praze.

Video: Seznam Zprávy

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované