Hlavní obsah

Stavbou roku Libereckého kraje 2021 se stala pražírna s kavárnou DOK Nordbeans

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberecká pražírna s kavárnou DOK Nordbeans si letos odnesla hlavní cenu Karla Hubáčka v soutěži o Stavbu roku Libereckého kraje 2021. Porota ocenila vysokou kvalitu architektonického řešení při využití brownfieldu.

Článek

Architektům z ateliéru ANUK architekti se podařilo proměnit a oživit část zanedbaného nádražního skladiště v centru Liberce. Letos mohly porota i veřejnost vybírat z 29 projektů, které investoři či dodavatelé do soutěže přihlásili, řekl u příležitosti dnešního vyhlášení výsledků ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

V hlasování veřejnosti skončil DOK na druhém místě, za novým pavilonem mateřské školy v Mníšku u Liberce. Pavilon se zavěšenými didaktickými prvky dostal od veřejnosti 1557 hlasů, o 178 víc než pražírna s kavárnou.

Zatímco v hlasování veřejnosti jde většinou hlavně o společenský význam stavby, práce poroty je mnohem obtížnější. „Paleta byla letos opět velice pestrá a kvalita staveb nás mile překvapila. Ale vzhledem k rozdílnosti charakteru staveb je naše rozhodování velmi těžké. Pro nás je nejdůležitějším kritériem kvalita stavby z hlediska architektury, provedení, ale i kultivace veřejného prostoru a prostředí, ve kterém je stavba umístěna,“ řekl architekt Petr Janoš z Technické univerzity v Liberci, který byl už podruhé členem poroty.

V kategorii Stavby pro bydlení ocenila porota přestavbu starého zanedbaného špejcharu na Českolipsku na rekreační dům, v kategorii Staveb pro veřejnost zvítězila Vyhlídka Špička u Tanvaldu. Zvláštní ocenění poroty za záchranu architektonického dědictví si odnesla Kotelna na biomasu Andělská hora. Investor využil pro moderní technologii cennou secesní budovu původní kotelny, kterou citlivě zrekonstruoval. Objekt je součástí bývalé textilní továrny z počátku minulého století, která patří k nejvýznamnějším památkám průmyslové architektury v Libereckém kraji.

Svou cenu dnes předal i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který ocenil moderní přístavbu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připomínající obří šaton - broušený skleněný kámen typický pro zdejší bižuterní výrobu.

Soutěž o stavbu roku se v Libereckém kraji uskutečnila už posedmnácté, od roku 2019 nese jméno architekta Karla Hubáčka, kterému za hotel a vysílač na vrcholu libereckého Ještědu udělila Mezinárodní unie architektů prestižní Perretovu cenu. Cílem soutěže je upozornit na zajímavé a kvalitní stavby v kraji. Loňská účast byla podstatně větší, porota tehdy posuzovala 48 projektů. Hlavní cenu získalo loni nové sídlo sklářské společnosti Lasvit v Novém Boru v němž se podařilo citlivě propojit dva historické domy z konce 18. století s moderními přístavbami.

Reklama

Doporučované