Hlavní obsah

Stavební úřad prověří demolici historické Kolářovy chaty v Beskydech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pracovníci Stavebního úřadu v Jabunkově na Frýdecko-Místecku prověří okolnosti demolice historické Kolářovy chaty v lokalitě Slavíč v Beskydech.

Článek

Majitel chatu v předchozích dnech nechal strhnout, když se podle něj značně narušila statika a stavba z roku 1931 údajně ohrožovala kolemjdoucí.

„Odstranění stavby je možné i bez patřičného povolení stavebního úřadu. Ale jen v případě, že se jedná o havarijní stav, který ohrožuje okolí. Pak to ale stavebník musí neprodleně stavebnímu úřadu ohlásit,“ uvedla vedoucí úřadu Renata Niedobová. Dodala, že stavební úřad prověří, zda majitel podmínku splnil. „Musíme zjistit, zda to opravdu byla havárie,“ řekla.

Majitel chaty Michal Cháňa vše oznámil a úředníci stavebního úřadu už byli na místě demolice. „Nařídili nám zastavit demoliční práce. To jsme udělali,“ řekl Cháňa. Statika stavby se podle něj narušila velmi rychle, když v garáži odstranili příčky. „Byl to havarijní stav, se kterým jsme nepočítali. Narušila se statika komína a ten spadl,“ uvedl. Dodal, že v sutinách zůstalo i vybavení chaty.

Cháňa se v současnosti podle svých slov nechystal budovu opravovat. „Měli jsme to v plánu v dalších letech. Až se situace na trhu se stavebním materiálem trochu uklidní. Je to pro nás komplikace. Máme řadu objednávek na ubytování. Termíny i kapacita byly plné, například i na Silvestra,“ doplnil.

Pokud to úřady, se kterými chce Cháňa jednat v příštím týdnu, dovolí, ještě letos by chtěl začít stavět novou chatu. Hotova by mohla být příští rok na jaře. Vytvořit chce repliku původní chaty. „Rozhodně tady nechci stavět nějakou modernu. Budu to konzultovat s CHKO i se stavebním úřadem,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované