Hlavní obsah

Stávka v Paříži a probuzený Big Ben. Svět slavil příchod nového roku

Foto: Profimedia.cz

Vítání roku 2020 v australském Sydney.

Reklama

Světové metropole ozářily ohňostroje, v Paříži oslavy komplikovala stávka.

Článek

Jako první rok 2020 vítali obyvatelé tichomořského státu Samoa a Vánočního ostrova, který je součástí ostrovního státu Kiribati, a to již v úterý v 11:00 SEČ. Následoval Auckland na Novém Zélandu a australská velkoměsta. V Sydney se pořádal tradiční ohňostroj i přes volání po jeho zrušení kvůli nynější krizi s požáry.

Na milion lidí se podle agentury DPA zúčastnilo silvestrovských a novoročních oslav na newyorském Times Square, kam rok 2020 dorazil v 06:00 SEČ. Poslední sekundy loňského roku přítomní tradičně odpočítávali při spouštění velké křišťálové koule z obřího stožáru.

Lidé pak společně zpívali jednu z nejznámějších novoročních písní anglicky hovořících zemí Auld Lang Syne a také slavný hit New York, New York. Na přihlížející se přitom snášely konfety, kterých podle agentury AP bylo více než 1300 kilogramů.

Mnoho lidí přišlo na Times Square uprostřed Manhattanu už ráno, aby si zajistili dobrá místa na podívanou, kterou v přímém přenosu vysílaly americké televize. Jako vždy platila na náměstí přísná bezpečnostní opatření včetně zákazu přinášení alkoholu a odpalování petard. Newyorská policie tradičně tvrdí, že v posledních hodinách roku je právě zde jedno z nejbezpečnějších míst na světě.

Po dlouhé době zvonil Big Ben

Tisíce ohňostrojů provázely vítání Nového roku po celé Velké Británii. V Londýně ozářilo panorama hlavního města asi 12 tisíc ohňostrojů. „Největší pouliční párty“ s účastí desítek tisíc rozjařených lidí ale sliboval skotský Edinburgh, uvedl zpravodajský server BBC News.

Londýnský starosta Sadiq Khan sliboval nejlepší představení, jaké kdy město na Temži vidělo. Z nábřeží podívanou na obloze sledovalo asi 100 tisíc bavících se lidí. Příchod nového desetiletí ohlásil zvon Big Ben, po dvouletém mlčením způsobeném renovačními pracemi, jakož i zpěv fotbalové hymny coby předehra k fotbalovému mistrovství Evropy v roce 2020, jehož semifinále a finále se bude hrát na londýnském stadionu Wembley.

Statisíce lidí dnes na pařížské třídě Champs-Élysées – „nejkrásnější na světě“, jak tvrdí Pařížané – vítaly Nový rok. Mnozí museli dorazit pěšky, na kole, taxíkem a jen občas metrem. Navzdory stávce v pařížské dopravě lidé přišli, aby se objímali a líbali ve světle ohňostroje, odpáleného těsně po půlnoci, vylíčila agentura AFP.

Na třídě, která v uplynulém roce byla svědkem mnoha střetů mezi policií a demonstranty z hnutí žlutých vest během protestů proti politice prezidenta Emmanuela Macrona, bylo o silvestru zakázáno demonstrovat.

V Paříži na silvestra podzemka obvykle funguje celou noc, ale o této noci jezdily jen dvě automatizované linky, a to jen do 02:15, jak oznámil dopravní podnik. Celou noc mají fungovat jen některé tramvajové linky, výrazně posíleny byly noční autobusy.

Reklama

Doporučované