Hlavní obsah

Stěhování, jaké svět ještě neviděl. Domov v Africe mění 500 slonů

 

Reklama

Projekt organizace African Parks si dal za cíl převézt slony do rezervace v Malawi, která je přibližně o 300 kilometrů dál.

Článek

Africké Malawi zažívá historický moment - právě v něm probíhá největší transport slonů v dějinách lidstva. Projekt neziskové organizace African Parks si dal za cíl převézt 500 slonů do rezervace, která je přibližně o 300 kilometrů dál. Nyní má více než půlku za sebou - přes 260 slonů bylo úspěšně převezeno do rezervace Nkhotakota, která slonům poskytne lepší podmínky.

Projekt běží od letošního června a všech 500 slonů má být přepraveno do konce července 2017. Financují ho organizace Dutch Postcode Lottery a Wyss Foundation, které usilují o ekologicky přívětivější svět, za což zaplatily v přepočtu 30 milionů korun.

Nápad vznikl nejen z důvodu, že dvě rezervace na jihu Malawi, ze kterých sloni pocházejí, jsou přeplněné. Zatímco rezervace Nkhotakota má 16 000 hektarů, tudíž může nabídnout prostornější místo k životu. Ale hlavně proto, že v původních rezervacích byly velké problémy s pytlačením kvůli slonovině.

Počet všech slonů v Malawi v průběhu posledních dvaceti let poklesl dvojnásobně a nyní tu žije pouze dva tisíce slonů. Přesun slonů do rezervace v severní částí Malawi slibuje daleko větší bezpečnost pro slony. „Toto je příběh o restaurování a poskytnutí budoucnosti malawiským slonům," říká Andrea Heydlauffová z African Parks. V rezervaci bude i místo pro chov dalších zvířat.

Kromě lepší budoucnosti slonů si African Parks od projektu slibuje i zvýšení lokálního turismu. Nejen tato organizace je z projektu nadšená. Bas Huijbregts ze Světového fondu na ochranu přírody se nechal slyšet, že přesun slonů je ukázkovým příkladem managementu divoké přírody a pravděpodobně se stane novou normou na mnoha místech v Africe.

Dalším přínosem celé akce je vytvoření nových pracovních míst. Už jenom na postavení plotu, který rezervaci ohraničí, bylo třeba zaměstnat tisíc lidí z lokálních komunit. Dále s nárůstem turismu se očekává vznik dalších 300 pracovních pozic v rámci celé země. Tato čísla jsou pro Malawi velice důležitá, jelikož Malawi patří do dvaceti nejméně vyvinutých zemí na světě.

Autorka: Lucie Svobodová

Reklama

Související témata:

Doporučované