Hlavní obsah

Sto tisíc do stranické kasy. První lídři SPD posílají peníze

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kamion SPD.

Reklama

Někteří lídři SPD z krajů plánují poslat do stranické kasy 100 tisíc korun. Opakuje se tak stejný scénář jako před posledními parlamentními volbami.

Článek

Před minulými parlamentními volbami přistálo od každého lídra SPD na stranickém účtu 100 tisíc korun. Strana tehdy tvrdila, že jde o dobrovolný dar, nikoli o dohodnutý příspěvek za přední místo na kandidátce.

Situace se na transparentním účtu začíná opakovat i letos. Prvních 100 tisíc poslal lídr SPD v Libereckém kraji a poslanec Radovan Vích 9. července.

Navlas stejnou částku se chystá poslat také bývalý politik ČSSD a současný lídr SPD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna.

V roce 2017 posílali nejvyšší příspěvek lídři hnutí, menší částky pak platili lidé na nižších pozicích. Někteří členové strany později veřejně popisovali, že to tak bylo nařízeno z vedení. Okamura to ale popíral, šlo podle něj o dobrovolné dary.

Stejně mluví představitelé hnutí v letošním roce. „V zásadě máme dohodu v kraji, že čelo kandidátky přispěje nějaké peníze. Žádné nařízení není, je to na dobrovolnosti, každý s tím nějak počítá. Já předpokládám, že přispěji 100 tisíci korunami,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Jaroslav Foldyna.

„Prostředky jsou určeny na kampaň ve prospěch Libereckého kraje. Vše na základě dobrovolnosti,“ uvedl pak poslanec Vích. Předseda strany Tomio Okamura na otázky neodpověděl.

Předpokládám, že přispěji 100 tisíci korunami.
Jaroslav Foldyna, lídr SPD v Ústeckém kraji

„Pokud si lídr bude chtít udělat dobrou volební kampaň nebo ji vylepšit, tak si určitě peníze pošle. Žádnou pevnou dohodu nemáme,“ říká k tomu lídr na Vysočině Radek Koten.

Naopak žádné peníze zatím neposlal a ani se k tomu nechystá pražský lídr, odborný pracovník Arcibiskupství pražského Josef Nerušil.

„Já nevím, kdo co poslal. Zatím jsem o ničem takovém neslyšel. Nikdo po mně nic takového nežádal,“ odpověděl Seznam Zprávám Nerušil.

SPD ve čtvrtek představila volební kampaň – regiony hodlá objíždět ve speciálně upraveném kamionu, v krajských městech pak hodlá pořádat jarmarky s levnými českými potravinami.

Mezi lídry SPD jsou hned tři bývalí politici ČSSD – exposlankyně Vladimíra Lesenská, poslanec Jaroslav Foldyna a také exministr Zemanovy vlády v letech 1998–2000 Jaroslav Bašta. Kvůli Baštově angažmá opustila část pardubických straníků kandidátku.

Reklama

Doporučované