Hlavní obsah

Stojí nás více Senát, nebo Kancelář prezidenta republiky? Vyvracíme polopravdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Jak je to doopravdy?

Jiří Ovčáček na svém osobním twitterovém účtu osočil senátora Václava Hampla, že šíří dezinformace. Reagoval tak na Hamplovo tvrzení, že prezident má „nesmírně rozsáhlou a nákladnou kancelář”. Srovnával však odlišné údaje.

Článek

Václav Hampl na Twitteru mluvil o vysokých výdajích prezidenta, mluvčí Jiří Ovčáček na to reagoval srovnáním rozpočtu prezidenta a Senátu. Problém je však v tom, že srovnával odlišné položky.

Zatímco v případě Senátu uvedl celkové číslo, u prezidenta zmínil jen jednu z několika položek v rozpočtu. Celkový rozpočet Kanceláře prezidenta republiky je přitom asi čtyřikrát vyšší.

Do celkového rozpočtu jsou u obou institucí zahrnuté nejen personální výdaje, ale také ty provozní – tedy údržba, ostraha nebo provoz Valdštejnského paláce, Hradu či Lán. Zatímco u prezidenta Ovčáček tyto náklady pomíjí, v případě Senátu je započítává. Vzniká tak logicky dojem nepoměru.

Plánovaný rozpočet Kanceláře prezidenta republiky v letošním roce je asi 500 milionů korun, Senát pak počítá s rozpočtem asi 600 milionů korun. V uplynulých dvou letech byl rozpočet kanceláře dokonce vyšší.

Zdroje:

Kancelář prezidenta republiky

Senát Parlamentu České republiky

ČTK

Doporučované