Hlavní obsah

Stoltenberg: NATO posílí obranu, pokud se Rusko nevrátí k INF

Moskva podle NATO porušuje smlouvu rozmístěním raketového systému schopného nést jaderné hlavice.Video: Adam Ryšánek, AFP, AP, Reuters

 

Reklama

Země Severoatlantické aliance posílí společná cvičení či vzdušnou a raketovou obranu, pokud Rusko nezačne znovu dodržovat dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu INF. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga se na tom ve středu shodli ministři obrany aliančních zemí. Rozmístění jaderných raket na evropském území ministři odmítli, dodal Stoltenberg.

Článek

NATO podle Stoltenberga stále doufá, že se Rusko před vypršením krajního termínu 2. srpna k dohodě vrátí. Moskva už dříve uvedla, že smlouvu neporušovala.

„Musíme se připravit na svět bez dohody INF,“ připustil šéf aliance. Ministři se podle něho shodli, že pro NATO je stále prioritou snaha přesvědčit Moskvu, aby se ke smlouvě vrátila. Zároveň ovšem schválili následné kroky pro případ, že Rusko výzvu neposlechne.

„Politická opatření, vojenská opatření, cvičení, raketová obrana a mnoho dalších,“ řekl bez dalších podrobností ke schválenému postupu aliance Stoltenberg po jednání, jehož se poprvé zúčastnil nový americký úřadující ministr obrany Mark Esper. Některé z kroků zavedou spojenci ihned, další budou vyžadovat nějaký čas, dodal šéf NATO.

Americko-ruskou dohodu z roku 1987 vypověděl letos na začátku února Washington s odůvodněním, že Moskva ji nedodržuje. Spojené státy zároveň stanovily půlroční lhůtu, která dává Rusku možnost porušování dohody napravit. Rusko ale odmítá, že by se proti smlouvě prohřešilo. Ruský parlament dnes schválil zákon o pozastavení dohody, který ale zároveň dává prezidentu Vladimiru Putinovi právo ji obnovit.

Moskva podle NATO porušuje smlouvu rozmístěním raketového systému označovaného na Západě SSC-8 a v Rusku Novator 9M729, který je schopen nést jaderné hlavice. Podle Stoltenberga se ministři shodli, že aliance nebude na ruské kroky odpovídat zrcadlově a že nerozmístí v Evropě další jaderné rakety odpalované ze země.

Reklama

Doporučované