Hlavní obsah

„Stop zabíjení“, protestovali na Filipínách proti Duterteovi. Přirovnávali ho k Hitlerovi

Na Filipínách vyšly do ulic tisíce lidí, aby protestovaly proti prezidentovi DuterteoviVideo: AP

 

Reklama

Na Filipínách ve čtvrtek vypukly největší demonstrace proti prezidentovi Rodrigu Duterteovi od jeho loňského nástupu do úřadu. Demonstranti ho obviňovali z diktátorských praktik a brutálních operací proti podezřelým obchodníkům s drogami.

Článek

Tisíce lidí vyšly ve čtvrtek na Filipínách do ulic na protest proti prezidentovi Rodrigu Duterteovi. Demonstranti protestovali proti jeho diktátorským praktikám a proti zabíjení, kterého se na jeho rozkaz dopouštěla policie při krvavé válce proti drogám. Jen za minulý rok při ní bylo zabito přes 3400 lidí. Duterte navíc řekl, že pokud se prokáže podezření, že jeho syn Paolo byl zapletený do obchodu s drogami, nechá zabít i jeho.

Demonstrace byla naplánována na 45. výročí vyhlášení stanného práva již zesnulým filipínským diktátorem Ferdinandem Marcosem. Ten vládl Filipíncům 20 let železnou pěstí, věznil disidenty a potlačoval občanské svobody, dokud ho v roce 1986 nesvrhlo nekrvavé lidové povstání.

Demonstranti měli transparenty s nápisy „Stop zabíjení“ či „Duterte fašista“. Někteří si například na hlavu namalovali krvavou ránu nebo si lehli na zem a hráli mrtvé. Vrcholem demonstrací bylo zapálení velké kostky, na které byla kromě podobizny Duterteho například i tvář Adolfa Hitlera.

Mezi účastníky demonstrací byli velkou měrou zastoupeni levicoví aktivisté, přišli ale také opoziční politici, náboženští vůdci i podnikatelé. Na bezpečnost dohlížely stovky příslušníků pořádkové policie.

Duterte si nicméně na Filipínách stále udržuje značnou popularitu. Jeho stoupencům se líbí jeho rozhodnost a nesmlouvavý postoj ke zločinu a vnímají ho jako obhájce obyčejných lidí.

Reklama

Doporučované