Hlavní obsah

Stejná kvalita v polovičním balení. Kodek má změnit svět videa na síti

Foto: www.pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Větší rozlišení, dokonalá kvalita obrazu, nižší nárok na paměť a nesporná výhoda pro virtuální realitu. To vše slibuje nová éra rozlišení 8K.

Článek

Když v Evropě vrcholila koronavirová pandemie, přistoupily HBO, Netflix a podobné služby na dočasné snížení kvality streamovaného obrazu - to proto, aby nepřetěžovaly síť.

A to v drtivé většině vysílají jen ve full HD režimu, nové televizory přitom už umí zobrazit 4K a ty ještě novější dokonce i 8K. Datový tok však s více K adekvátně bobtná. Jenže tomu tak být nemusí, nová technologie kódování videa totiž slibuje, že přenášený obraz bude mít kvalitu 8K, ale datový tok jako 4K.

Nové kódování má umožnit nový kodek nesoucí označení Versatile Video Coding (VVC) či H.266 a podle zvěstí na jeho vývoji pracovali giganti, jako je Apple, Microsoft, Qualcomm, Ericsson, Intel a Huawei. Oproti standardnímu kodeku H.265 je ten nový navržen tak, aby vyžadoval pouze polovinu množství dat přenesených za sekundu.

„H.265 vyžaduje přibližně deset gigabajtů dat k přenosu devadesátiminutového videa 4K s ultravysokým rozlišením,“ vysvětluje tisková zpráva. „S touto novou technologií je pro dosažení stejné kvality zapotřebí pouze pět gigabajtů,“ informuje o tiskové zprávě BBC Business.

Snížení využití dat by mohlo umožnit vyšší kvalitu obrazu i uživatelům, kteří nemají zrovna to nejrychlejší připojení. Pro BBC Business ale jeden odborník varuje, že prosazení nového standardu je běh na dlouhou trať a bude pravděpodobně možné až s další generací přístrojů. K „louskání“ informací z datového toku budou totiž třeba rychlejší procesory - a to jak v televizích, ale také v mobilech či fotoaparátech.

„Příběh kodeku je vždy stejný: každý si vždy přeje získat kvalitnější video, ale výzvou je přimět lidi, aby jej přijali,“ komentoval Ben Wood z poradenské služby CCS Insight pro BBC Business. „Aby byl kodek úspěšný, musí si ho všichni klíčoví hráči osvojit,“ dodává.

Nový standard už pravděpodobně revoluci nepřinese na televizní obrazovku, ale do světa virtuální reality, kde by mohl díky úspornějšímu „balení“ dodat více informací. Výrobci televizí by sice mohli dělat 16K nebo 32K obrazovky, ale rozměry jejich produktů už nyní často narážejí na limity dané velikostí obývacích pokojů a také schopnosti lidského oka informace zpracovat.

Reklama

Doporučované