Hlavní obsah

Štreitovy fotografie v Zašové reflektují život, smrt i jednoho Boha

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Život člověka od narození až po smrt zachycuje výstava 30 fotografií Jindřicha Štreita z cyklu Brána naděje, která dnes měla vernisáž v kostele Navštívení P. Marie v Zašové na Vsetínsku.

Článek

Série černobílých fotografií vznikla na popud arcibiskupa Jana Graubnera a podle Štreita má i ekumenický rozměr, jelikož připomíná, že všichni lidé navzdory příslušnosti k různým církvím mají jednoho Boha. „Bůh, to dobro v nás, je jenom jeden,“ řekl na vernisáži Štreit, který dnes slaví 75. narozeniny.

Cyklus fotografií Brána naděje se vymyká předešlé Štreitově tvorbě. „Všechny mé dosavadní fotografické cykly lze prohlédnout v libovolném pořadí. Tento cyklus je ale jediný, který má své pořadí, které odpovídá životu. Je to cyklus, který je koncipován od narození až po odchod z tohoto světa,“ uvedl Štreit, který jako dítě kostel v Zašové navštěvoval s rodiči. Tři desítky fotografií z cyklu Brána naděje obec Zašová zakoupila a jejich výstava v místním kostele potrvá do konce září. V budoucnu vznikne stálá expozice Jindřicha Štreita v sousedním klášteře.

Dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života, se narodil 5. září 1946 ve Vsetíně. Zaměřuje se na dokumentování života na venkově a obyvatele vesnic, věnoval se tématu zemědělství, práce v továrnách, sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, vězních, starých lidech, pracovnících ve zdravotnictví, kuřácích nebo lidech bez domova.

Témata zaměřená na lidi na samém sklonku života, drogově závislé osoby či vězně si Štreit v posledních letech vybírá záměrně. „Rozhodl jsem se, že budu dělat fotografie, které se týkají problémů společnosti, která si právě těchto problémů nevšímá. Proto dělám takové cykly, jako je Cesta ke svobodě o drogově závislých, cyklus Kde domov můj o bezdomovcích nebo poslední cyklus z vězení Ze tmy ke světlu,“ řekl dnes ČTK Štreit.

Fotograf chystá další série. „Budu rád, když ještě budu moci pokračovat v jednom cyklu ve vězení. Vracím se také zpět na vesnici, kdy pracuji na cyklu Třicet let poté. Vracím se k lidem, které jsem fotografoval, když jsem byl zaměstnancem statku,“ uvedl Štreit. S lidmi, které fotografuje, dokáže Štreit navázat silné pouto. Díky svému citlivému přístupu a trpělivosti může fotit i situace, které by jiným fotografům zřejmě zůstaly skryté za zdmi domovů, hospiců či věznic. „Na to je jediný recept. Mít hodně času a věnovat se lidem,“ řekl Štreit.

Bývalý klášter trinitářů, kde má expozice Štreitových fotografií vzniknout, tvoří komplex budov vedle kostela Navštívení P. Marie. Stavba kláštera byla zahájena v roce 1725 a svému původnímu účelu sloužil do roku 1783. Majitelem je nyní obec, která chce areál kláštera obnovit a vybudovat v něm například ubytování pro turisty, výstavní prostory a sály pro pořádání kulturních a společenských událostí. V klášterní zahradě Matice zašovská vybudovala křížovou cestu.

Reklama

Doporučované