Hlavní obsah

Střelec z Halle se přiznal. Židé volají po důslednější ochraně

Foto: ČTK/DPA/Sebastian Willnow

Policisté před synagogou v Halle po střelbě, která si vyžádala dvě oběti.

Reklama

Sedmadvacetiletý útočník Stephan Balliet, který ve středu zastřelil dva lidi poblíž židovské synagogy v německém Halle, se přiznal k činu. Během několikahodinového výslechu potvrdil, že motivem jeho útoku byl antisemitismus a krajně pravicový světonázor.

Článek

Němec Stephan Balliet ve středu zaútočil v Halle na synagogu, ve které v té době okolo osmdesáti lidí slavilo nejdůležitější židovský svátek Jom kipur (Den smíření). Do budovy se ale nedostal. Před synagogou nicméně zastřelil čtyřicetiletou ženu a v nedalekém rychlém občerstvení s kebabem dvacetiletého muže, který se přišel v polední pauze najíst. Manželský pár – čtyřicetiletou ženu a jednačtyřicetiletého muže – střelec na útěku zranil. Oba zůstávají nadále v nemocnici, v ohrožení života už ale nejsou.

Střelec, který je nyní ve vyšetřovací vazbě, ve čtvrtek několik hodin vypovídal u Spolkového soudního dvora v Karlsruhe. Zatykač na něj soud vydal kvůli dvojnásobné vraždě a sedminásobnému pokusu o vraždu. Nejvyšší státní zastupitelství už ve čtvrtek uvedlo, že čin považuje za teroristický.

Vyšetřovatelé mají poměrně přesnou představu o průběhu činu. Mají totiž k dispozici video, které během činu střelec pomocí kamery umístěné na své přilbě přenášel na platformu Twitch. Podle agentury DPA našli vyšetřovatelé v Ballietově bytě 3D tiskárnu a potvrdilo se jejich podezření, že si zbraně použité při útoku vyrobil sám. Státní zástupce už ve čtvrtek řekl, že právě nekvalitní zbraně v kombinaci se střelcovou špatnou muškou zřejmě zabránily mnohem většímu masakru.

Server Spiegel Online napsal, že Balliet s domovní prohlídkou po činu zjevně počítal, policisté při ní totiž našli několik lístků, na kterých bylo napsáno „tento los nevyhrává”.

Věřící v synagoze ve středu před střelcem ochránily zamčené dveře, přes které se střelci i přes střelbu na zámek nepodařilo dostat. Lidé uvnitř budovy poté zablokovali dveře nábytkem a schovali se do kuchyně.

Židovská komunita nyní volá po důkladnější policejní ochraně. Ta se totiž v jednotlivých synagogách na území Německa liší. Například v Kolíně nad Rýnem stojí podle serveru Deutsche Welle denně před synagogou policejní dodávka. Snadnému vniknutí do budovy navíc brání i betonové bloky před vchodem a železné dveře. Podobným způsobem chrání policie například i Novou synagogu v centru Berlína.

Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko vedle posílené policejní ochrany slíbila i roční příspěvek tří milionů eur na pořízení odolnějších dveří, bezpečnostních kamer či zřízení bezpečných místností, kam se lidé v případě útoku mohou schovat.

Podle vyjádření lídra židovské komunity v Halle Maxe Privorozkého policie ve středu přijela na místo útoku po více než deseti minutách. Kdyby ale byla policejní hlídka před synagogou přítomna stejně jako v ostatních městech, ke střelbě podle deníku nemuselo dojít.

Reklama

Související témata:

Doporučované