Hlavní obsah

Střelec z Texasu byl tichý samotář, s nímž nikdy nebyly potíže

Záchranné složky zasahují v areálu školy.Video: AP

 

Reklama

Sedmnáctiletý Dimitrios Pagourtzis je podezřelý, že zabil 9 spolužáků a učitele, zůstane až do soudu ve vazbě.

Článek

Soud v americkém státě Texas v pátek odmítl propustit na kauci 17letého mladíka obviněného z toho, že ve střední škole postřílel deset lidí a dalších deset zranil. Dimitrios Pagourtzis, který byl k soudu přiveden v poutech, tak zůstane až do soudního procesu ve vazbě.

Student je podezřelý z toho, že v pátek ráno místního času vešel do střední školy v Santa Fe a začal střílet po studentech. Vybaven byl brokovnicí a revolverem ráže 38, které patří jeho otci. Na místě byly nalezeny i různé druhy výbušnin, které měl podle výpovědi studentů i použít. Výbušniny byly nalezeny i v domě, kde útočník bydlel, a v jeho automobilu. Obviněný se nevyjádřil, zda se cítí vinen, či nevinen. Policii se ale po střelbě sám vzdal.

Spolužáci střelce označili za tichého samotáře, s nímž nikdy nebyly potíže. Vášnivě se prý oddával videohrám a chtěl se stát příslušníkem americké námořní pěchoty. Policie o něm dosud žádné poznatky neměla.

Rodina podezřelého se k incidentu zatím nevyjádřila, jedna z rodinných příbuzných sdělila agentuře AP, že Pagourtzis navštěvuje školu v Santa Fe a je členem jejího fotbalového týmu. Je rovněž členem tanečního souboru při místním sboru řecké ortodoxní církve.

Policisté stále ještě zkoumají, zda útočník neměl komplice. Zjišťují rovněž, kolik výbušnin Pagourtzis do školy přinesl a zda byla některá z obětí explozí usmrcena.

Motiv útočníka zatím není znám, pracuje se ale s teorií, že útok byl dlouho připravován. Na jeho facebookovém profilu měl obrázek trička s potiskem „zrozen k zabíjení”, na jeho zařízeních pak policie měla najít texty potvrzující tuto domněnku, stejně jako texty s myšlenkami na sebevraždu.

Zdravotníci dnes agentuře Reuters sdělili, že čtyři z deseti zraněných jsou stále v kritickém stavu. Jsou mezi nimi i dva policisté, kteří byli ke škole přiřazeni v rámci bezpečnostních opatření nařízených státem Texas. Oba se pokusili útočníka zastavit střelbou z vlastních zbraní. Podrobnosti o jejich činu ale zatím na veřejnost nepronikly. Prezident Donald Trump vyhlásil na úterý den smutku.

Podle americké televizní stanice CNN jde už o 22. střelbu na území školy v roce 2018. Americkou veřejností nejvíce rezonovala únorová střelba na střední škole ve floridském Parklandu, kde přišlo o život 17 lidí. Tragédie vyvolala debatu o posílení kontroly při prodeji zbraní.

Reklama

Související témata:
Santa Fe

Doporučované