Hlavní obsah

Střet zájmů Donalda Trumpa pokračuje, tentokrát v Číně

Trumpova společnost žádá Čínu o registraci 38 obchodních značek. Dostala předběžný souhlas.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Donald Trump by mohl porušovat americkou ústavu. Státní úředníci totiž nesmí přijmout cokoliv hodnotného od cizí vlády bez schválení Kongresu.

Článek

Čína předběžně udělila souhlas americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi k rozšíření jeho obchodních značek na čínském trhu. Podle agentury Reuters jde o 38 ochranných známek. Pod nimi se skrývají firmy z oblastí hotelového byznysu, lázní, relaxačních salonů nebo eskortních služeb.

Trump podal žádost o rozšíření svého impéria na čínský trh již v dubnu 2016. V době, kdy v rámci své prezidentské kampaně Čínu kritizoval za to, že manipuluje dolarem a krade Američanům pracovní místa. Odpovědi o schválení se mu dostalo téměř rok poté - 27. února a 6. března. Pokud nikdo nebude mít proti tomuto kroku námitky, dojde v 90denní lhůtě ke schválení.

Koho už prezident USA Donald Trump stihl od nástupu do funkce urazit?

Kongres Trumpovy akce neschválil

Ovšem američtí právnici se shodují na možném střetu zájmů. Americká ústava totiž zamezuje státním úředníkům přijímat cokoliv hodnotného od cizích vlád. Jediný, kdo může udělit výjimku, je americký Kongres, k čemuž ale nedošlo.

Spring Chang, Trumpova čínská právnička, se nařčení brání. Podle ní „neexistuje zatím žádné zvláštní zacházení v případech jejích klientů”.

Již měsíc před tím, než Státní úřad pro průmysl a obchod SAIC publikoval schválení o rozšíření Trumpova podnikatelského impéria, podala americká nevládní skupina Občané pro odpovědnost a etiku ve Washingtonu CREW na Trumpa žalobu. Tou se snaží bojovat právě proti údajnému prezidentovu zneužívání státnického postavení v prospěch své firmy.

Trumpovu společnost momentálně spravují jeho synové Donald mladší a Eric, kteří ji od doby jeho inaugurace stále rozšiřují. Deník Independent poznamenal, že obchodní cesty prezidentových synů stály kvůli zajištění ochrany a bezpečnosti miliony amerických dolarů.

Donald Trump a Rusko, vztah, který vyvolává mnoho otázek.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované