Hlavní obsah

Střídání letního a zimního času (video)

Jak to se změnami času bude dál?Video: Hana Grohová

 

Reklama

Na jaře a na podzim jsme zvyklí přetáčet si hodinky. Většina obyvatel EU ale proti zimnímu a letnímu času protestovala, proto nás brzy čeká střídání naposledy. Proč se vůbec letní čas zaváděl a jaký nám tedy zůstane? Podívejte se na video.

Článek

Kdy se letní čas zavedl a proč?

Dříve fungoval pouze jeden čas, kterému dnes říkáme zimní. Některé země zavedly letní čas během první světové války. Elektřina byla tehdy velmi drahá a nedostatková, a proto chtěly, aby se nejlépe využilo denního světla.

Proč se střídáním času zabývala Evropská unie?

Většina Evropanů chce střídání času zrušit. Úspora energie je už dnes zanedbatelná, střídání způsobuje nespavost a narušuje denní rytmus u lidí a zvířat. Je možné, že také zvyšuje počet dopravních nehod.

Jak to dopadlo?

Evropská unie zrušila střídání letního a zimního času. Střídání má skončit v roce 2021. Každý členský stát bude mít možnost vybrat si, který čas si ponechá.

Bude mít tedy každá země jiný čas?

Ano, mohlo by se stát, že bychom si odhlasovali jiný čas než třeba Slovensko. Porušilo by se tím fungování vnitřního trhu. Evropská unie se proto teď snaží čas sjednotit.

Jak by reálně vypadalo zavedení zimního nebo letního času?

Pokud bychom zavedli zimní čas, bylo by hodně světla ráno, ale slunce by zapadalo dříve. Letní čas naopak znamená, že bychom v zimě vstávali do tmy, ale večer by světlo bylo déle.

Reklama

Doporučované