Hlavní obsah

Stříhejte lidi doma, dovolil úřad. Zakázáno, tvrdí nyní Vojtěch a Prymula

Adam Vojtěch a Roman Prymula.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví zakazuje holičům a kadeřníkům stříhat klienty doma, Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí naprostý opak.

Článek

„Určitě to dovoleno není,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na dotaz, zda kadeřníci a holiči mohou stříhat své klienty mimo salony. „Obecně je zakázáno poskytovat tuto službu,“ nechal se při stejné příležitosti slyšet ministr Adam Vojtěch s tím, že problém je v tom, že kadeřníci se svých klientů dotýkají, ať už je stříhají kdekoli.

Potvrdili tak názor hygienických stanic, ale naopak zcela popřel doporučení, které dává podnikatelům Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Kadeřnické a vizážistické služby, pedikúra, manikúra, masérské, rekondiční a regenerační služby – lze poskytovat pouze individuálně mimo provozovnu,“ stojí například v radách pro podnikatele na oficiálním ministerském portálu BusinessInfo.

Na tyto rady dříve odkazovalo i samotné ministerstvo zdravotnictví. Resort odpověděl na dotaz podaný datovou schránkou pravě vyčtem z businessinfo. Dopis odeslaný z odboru veřejného zdravi se objevil na facebookovém stránce deníku Neovlivní.cz.

Kadeřníci jsou roztrpčení a raději než pokoutné stříhání by své salony otevřeli dříve než ke konci května, v tom smyslu se část z nich obrátila na vládu v otevřeném dopise.

„V posledních dnech máme stovky hovorů a emailů, zda bychom naše klienty neostříhali doma. Většina holičství je ale proti, jelikož to nejen hygienická stanice zakazuje, ale nemůžeme u klientů doma poskytnout takovou ochranu jako v provozovně. Bohužel ale mnoho zaměstnanců bez uvědomění zaměstnavatele nabízí své služby načerno a stříhá tak klienty například v garáži,“ uvedl jeden z signatářů otevřeného dopisu Petr Kucek ze sítě barber shopů Gentlemen Brothers.

Reklama

Doporučované