Hlavní obsah

Studenti ČVUT předvedli, co umí autonomní drony. Za rok budou soutěžit v Abu Dhabi o milion dolarů

Stream z Císařského ostrova v Praze, kde studenti a vědci ČVUT ukazují, co umí autonomní drony.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vědci a studenti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze předvedli koordinaci autonomních dronů.

Článek

Česká republika je dronová velmoc. Řekl to vedoucí výzkumu multirobotických systémů z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Martin Saska zhruba před měsícem ve vysílání Rána na gauči Televize Seznam.

O tom, že čeští vědci patří v oblasti autonomních dronů ke světové špičce, svědčí i jejich dosavadní úspěchy. Ti v pátek na Císařské louce předvedli koordinaci autonomních dronů.

Tým Fakulty elektrotechnické ČVUT totiž postoupil z prvního místa na velkou mezinárodní soutěž Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC), kde se příští rok 2020 bude soutěžit o milion dolarů.

A šanci na úspěch má velkou. Kromě toho, že český tým pod vedením Martina Sasky postoupil jako první z více než 200 registrovaných týmu z celého světa, staví českou výpravu do role favorita i fakt, že soutěž v hlavním městě Spojených arabských emirátů ovládl už jednou v roce 2017. Spolu s kolegy z americké University of Pennsylvania a britské University of Lincoln dokonce získal kompletní medailovou sbírku.

Na soutěži v Abu Dhabi musí každý dron splnit tři náročné disciplíny. V prvním kole má odchytit nepřátelskou helikoptéru, ve druhém postavit zeď ze speciálních cihel a ve třetí uhasit požár ve výškové budově.

„Tato disciplína je motivována požárem Burdž Chalífa, což je největší mrakodrap v Dubaji, a organizátoři soutěže chtějí motivovat všechny týmy světa, aby jim pomohli vyvinout systém pro rychlé hašení požárů i ve vyšších patrech této budovy. Všechny tři disciplíny jsou motivovány potřebami průmyslu,” vysvětlil ve vysílání Televize Seznam důležitost a praktičnost celé soutěže Martin Saska.

Reklama

Související témata:

Doporučované