Hlavní obsah

Závěry jednání mocných: Ano volnému obchodu i ochraně klimatu. S výjimkou USA

Foto: Patrik Stollarz/Pool Photo via AP, ČTK

Momentka z jednání německé kancléřky Angely Merkelové s prezidentem USA Donaldem Trumpem na summitu G20.

Reklama

Členům skupiny G20 se na summitu v Hamburku podařilo najít cestu ke společnému závěrečnému prohlášení. I o tom panovaly pochybnosti.

Článek

Skupina velkých světových ekonomik G20 se v závěrečném komuniké ze summitu v Hamburku v sobotu přihlásila k volnému obchodu. Devatenáct členů se vyslovilo i pro rychlé naplnění klimatických cílů, zároveň ale vzalo na vědomí odlišný postoj Spojených států.

Prezident Donald Trump opakovaně odmítl naplňovat Pařížskou dohodu o ochraně klimatu, v červnu pak formálně oznámil, že USA od dohody odstoupí. Problémy má i s otázkou volného obchodu - Trump slíbil zavést protekcionistická opatření.

Účastníci summitu G20 dospěli k závěrečnému prohlášeníVideo: Reuters, Ruptly

V obou otázkách se nakonec vyjednavačům podařilo najít kompromis. Skupina G20 se tak sice hlásí k volnému obchodu bez protekcionismu, zároveň ale uznává roli „legitimních obranných instrumentů" v takovém obchodě. Státy chtějí také bojovat proti nekalým obchodním praktikám.

Pokud jde o ochranu klimatu, dalo 19 členů uskupení velkých ekonomik najevo, že je Pařížská dohoda nezvratná a že ji chtějí rychle naplnit. Zároveň ale přijali formulaci Washingtonu, že USA chtějí s ostatními zeměmi úzce spolupracovat a pomáhat jim „v čistším a účinnějším využití fosilních paliv".

Právě v části o klimatu je závěrečné prohlášení velmi nezvyklé, většinou totiž taková komuniké obsahují jen pasáže, které podporují všichni členové G20.

Německá kancléřka a hostitelka summitu Angela Merkelová na tiskové konferenci po skončení jednání dnes vyjádřila spokojenost s tím, že se uskupení G20 shodlo na podpoře volného obchodu bez protekcionismu. Věří, že společně lze dosáhnout více, než když jedná každý sám. Zároveň poznamenala, že chtěla, aby se v závěrečném komuniké nemaskovaly neshody. To se týká především oblasti ochrany klimatu a Pařížské dohody o něm.

V sobotu ráno se také Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin shodli na důležitosti zavedení příměří na východní Ukrajině, jak s ním počítají takzvané minské dohody.

Summit doprovázely protesty

Během konání summitu došlo v Hamburku k rozsáhlým protestům a demonstracím. Očekává se, že nepokoje budou probíhat i poslední den summitu, tedy v sobotu. Výtržníci, kterých mohlo být dohromady až 100 tisíc, jsou ozbrojeni železnými tyčemi a praky s kameny. Celkem od začátku násilných šarvátek ve čtvrtek večer utrpěly zranění dvě stovky policistů. 83 lidí bylo zadrženo.

Reklama

Doporučované