Hlavní obsah

Sundejte triko, natrhejte květiny, řemeslná dílna vám z toho vyrobí papír

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Na výrobu papíru lze využít vše, co má vlákna. Jejich délka a rozložení pak ovlivňuje pevnost papíru.

Reklama

Papír se vyrábí nejčastěji ze dřeva a sběrového papíru. Papírna v Podještědí však právě tyto dvě suroviny vynechává a zaměřuje se na zcela odlišný přírodní materiál. Podívejte se, jak to dělá a co z něj vyrábí.

Článek

Pamatujete si, co dělal krteček, když si šil kalhotky? Vypěstoval len, vytrhal ho, usušil, čáp ho nalámal a ježek pročesal. Podobně začíná i výroba ručního papíru, kdy se z přírodních materiálů získává vláknina a s tou se dále pracuje tak, až vznikne papír.

„Mám schované triko svého syna, až bude správný čas, vyrobím z něj speciální papír,“ říká Michal Gorec, majitel řemeslné dílny Papyrea, která v zákoutí Ještědského hřebene vyrábí „butikový“ ruční papír.

V galerii se dozvíte, z čeho všeho dokáže papír vyrobit, proč na zahradě pěstuje moruše a pečuje o rozlehlou skalku a jakou mají v dnešní době výhodu polygrafické stroje staré stovky let, které používá při dokončovací výrobě. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků, pozn. red.).

+46

Reklama

Doporučované