Hlavní obsah

Svatomartinské letos výjimečně dříve: lahve se mohou otevřít už 8. listopadu, aby byly na víkend

Svatomartinské víno bude letos dříve – už od 8. listopadu.

Reklama

Svatomartinského je dost, úroda vína je ale letos o 30 procent nižší.

Článek

Na rozdíl od zemědělců si letos vinaři nestěžují na sucho. „Letos jsme se dočkali zcela přirozeného průběhu vegetace. V tomto ohledu byl letošní rok příznivější než poslední léta,“ říká František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

I tak bude ale letos úroda podle prvních odhadů zhruba o 30 procent nižší než loni. Na ceně vína by se to ale projevit nemělo.

„Je ovšem potřeba připomenout, že cena je závislá také na zásobách vína z předešlých let, na trhu samotném, a to nejen tuzemském, ale i celoevropském. Velkou roli hrají také ceny importovaných vín,“ vysvětluje Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Svatomartinské o 3 dny

Svatomartinského ale bude – alespoň papírově – dost. Podle odhadů Vinařského fondu letos na trh zamíří přes 2 200 000 lahví. Otvírat se ale letos začnou o tři dny dříve, než bývá zvykem.

Svatý Martin totiž připadá na pondělí, a tak si vinaři odhlasovali výjimku, aby lahve mohli začít otvírat a pít už o předcházejícím víkendu.

„Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále probíhat 11. listopadu na desítkách míst celé republiky. Zahájení prodeje už od pátku je tak pouze možností pro obchodníky, z hlediska spotřebitelů a principů obnovené tradice se ale nic nemění,“ vysvětlil hlavní důvod letošní změny Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Reklama

Doporučované