Hlavní obsah

Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi se letos obejde bez mše na náměstí

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Letos bez mše.

Reklama

Tradiční Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi nedaleko Prahy se letos 28. září obejde bez mše na náměstí, kterou běžně slouží kardinál Dominik Duka.

Článek

„Místo mše se slavnostně otevře opravená bazilika sv. Václava,“ řekl probošt kapituly sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi Libor Bulín. Otevření baziliky je podle něj jedním ze dvou důvodů, proč se mše nekoná. Druhým je to, že Národní pouť byla letos na Tetíně, deset dní před svátkem svatého Václava. Loňský program Národní svatováclavské pouti byl omezený kvůli koronaviru, mše se ale konala.

Kardinál Dominik Duka se letos zúčastní slavnostního otevření zrekonstruované baziliky svatého Václava, kde odslouží mši. Bulín upozorňuje, že veřejnost se do baziliky nedostane, slavnostní akt budou moci lidé sledovat prostřednictvím živého přenosu, nebo na obrazovkách před bazilikou.

Od 12:00 do 17:00 budou mít lidé možnost prohlédnout si relikvie v bazilice sv. Václava, letos bude k vidění svatováclavský meč a relikviářová busta sv. Václava. Oba předměty jsou součástí svatovítského pokladu. Následuje další doprovodný program.

Stará Boleslav, kde byl kníže Václav 28. září roku 935 zavražděn, je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal tehdejší papež Benedikt XVI.

Reklama

Doporučované