Hlavní obsah

Svět znovu uvítal dva bilionové giganty. Americká burza trhla rekord

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Newyorská burza posiluje. Dow Jonesův index poprvé v historii překonal psychologickou hranici 27 tisíc bodů. Spolu s tím tak na burzovním trhu opět po době čnějí dva giganti, jejichž hodnota překonala bilion dolarů.

Článek

Čtvrteční uzávěrka obchodování s akciemi ve Spojených státech s sebou přineslo opravdové burzovní milníky. Zatímco index Nasdaq klesl, S&P 500 posílil a Dow Jones vystřelil dokonce tak, že se mu podařilo debutovat nad rekordních 27 tisíc bodů.

Exkluzivní klub bilionových premiantů

Metropolitní oblast Seattle, známá kolébka technologických gigantů, tak oslavila druhého bilionového premianta ve svých řadách. Vedle nejcennější společnosti planety Microsoftu rozšířil exkluzivní klub nově také Amazon.

Internetový obchod už jednou nad příčkou hodnoty jednoho bilionu dolarů zářil, a sice před loňským zářím. Spolu s ním to byl tehdy i Apple. Akcie výrobce iPhonů od té doby ale klesly a nyní je podle CNN naceněný zhruba na 920 miliard.

Technologické firmy posilují i navzdory obchodním krizím

Technologické firmy v letošním roce rostly i navzdory obavám před dalšími restrikcemi ze strany USA, celní válkou nebo americko-čínskou obchodní válkou. Prodeje i zisky společností zůstávají relativně silné.

Microsoft má aktuálně hodnoty dosahující téměř 1,1 bilionu dolarů, což z americké softwarové společnosti činí nejcennější podnik světa. Optimismus ohledně obchodování s jeho cloudovými službami mu podle CNN letos pomohl k nárůstu akcií o 36 procent.

Pomáhají inovace i slevy

Amazon pak nacenila jeho očekávaná slevová událost na celou škálu prodávaných produktů, která se s názvem Prime Day koná 15. a 16. července. Jeho hodnota na burze tak poslední týden jen rostla. Za celý letošek se zvýšila o 35 procent.

Akcie Facebooku se zvedly o polovinu, zatímco u Applu činil nárůst 30 procent. Rostl dokonce vlastník Googlu, společnost Alphabet, která za inovacemi ostatních technologických gigantů poměrně zaostává, a to až o 10 procent.

Pět největších společností na americké burze mělo po čtvrteční uzávěrce dohromady hodnotu 4,36 bilionu dolarů, což je v přepočtu bezmála 100 bilionů korun.

Reklama

Doporučované