Hlavní obsah

Světová média vzpomínají: „Zemřela i naše milovaná Popelka“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Bild.de, Seznam Zprávy

Libuše Šafránková jako Popelka na titulní stránce německého serveru Bild.

Reklama

Libuše Šafránková si rolí Popelky získala srdce milionů diváků nejen v Česku, ale také v Norsku či Rusku. Takto na zesnulou herečku vzpomínají světová média.

Článek

„Libuše Šafránková se hvězdou stala prakticky přes noc. Vynikala nejen svým šarmem a roztomilým vzhledem, ale pro svou povahu. Zůstala stále skromná a nohama na zemi,“ vzpomíná na českou herečku například německý Express.

„Zesnulá herečka není slavná jen v rodném Česku, neméně známá je i zde v Norsku. Šafránková se každoročně na Štědrý den objevuje na obrazovkách jako Popelka, ale neznáme ji jen z vánoční klasiky. V roce 1996 si zahrála Kláru ve filmu Kolja, který v následujícím roce získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film,“ připomíná norský Nettavisen a stejně jako mnohé další servery doplnil smutnou zprávu ikonickou fotografií Libuše Šafránkové ve svatebních šatech, které, sedíc na svém Juráškovi, Pavel Trávníček nasazuje střevíček.

Hlavní role v koprodukčním filmu Tři oříšky pro Popelku z roku 1973 Šafránkové zajistil sympatie milionů diváků v zahraničí. Snímek jako jistotu vánočního televizního programu milují Němci či Norové. Německý server Bild zprávu o smrti Šafránkové publikoval na titulní straně.

Jen málokteré médium článek věnovaný české herečce nezačal slovy „velice smutná zpráva“. Nejinak tomu je v případě Volks Freund. Médium připomíná, že „princ ve sněhových závějích, zapomenutý střevíček, sova Rosalie a kůň Nikolaus“, dva zvířecí přátelé Popelky, které český divák zná jako Rozárku a Juráška, je po „celá desetiletí nedílnou součástí vánočního programu německé televize“. Jen během tří vánočních svátků roku 2020 běžely Tři oříšky pro Popelku na stanicích ARD devětkrát.

„Tři oříšky pro Popelku neměly úspěch jen v Československu, ale v celém Sovětském svazu,“ připomíná pak ruský server Starhit.

Pohádka se pod dohledem režiséra Václava Vorlíčka natáčela na Klatovsku, v lesích kolem Javorné u Čachrova, u vodního hradu Švihov, v barrandovském studiu a ve východním Německu - mimo jiné v Sasku na barokním zámku Moritzburg poblíž Drážďan. Filmaři místo proměnili v „zasněžený zimní sen“, píše server Dresdner Neueste Nachrichten. Replika střevíčku, který Popelka téměř před 50 lety ztratila při úprku z královského plesu, zdobí východní schodiště zámku dodnes.

O úmrtí Libuše Šafránkové informoval web CNN Prima News, kterému to sdělil syn Josef Abrhám. Server připomněl, že se herečka před šesti lety potýkala s rakovinou plic, lékaři museli pětinu orgánu odebrat. Panovaly obavy, že se nemoc vrátila. „Před rokem odstoupila i z natáčení připravované pohádky Mamánek, kde měla hrát královnu. Stáhla se do ústraní a se světem přestala komunikovat.“

„Vždycky se jí říkalo Libuška, nikdy Libuše, protože to byla tak milá holka, že se to prostě jinak říct nedalo. Libuška byla neskutečně nadaná herečka, můžete na ni vzpomínat tak, že vás dojala, nebo že vás rozesmála, protože ona dokonale plnila oba tyto úkoly,“ reagoval její herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák, který si s Libuškou Šafránkovou po boku zahrál například ve filmu Kolja. Nejen Česko tak ztratilo jednu ze svých nejmilovanějších hereček.

Reklama

Související témata:

Doporučované