Hlavní obsah

Svítá na lepší časy, věří průmyslníci. Ale bojí se dopadu koronaviru

Foto: Škoda Auto, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se budou dál zhoršovat, ale méně výrazně. Index PMI, který sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby, stoupl v lednu na 45,2 bodu z prosincových 43,6 bodu.

Článek

Hranice je 50 bodů – pokud se index PMI pohybuje nad ní, očekávají podnikatelé v českém zpracovatelském průmyslu dobré časy. A naopak.

Česko se stále pohybuje v negativní zóně, ale hloubku ponoru se pomalu daří snižovat. Provozní podmínky se zhoršují nejpomalejším tempem od června 2019, informovala společnost IHS Markit.

„Rok 2020 nezačal pro české výrobce pozitivně. Výroba i zákaznická poptávka v lednu silně klesly. Pokles nicméně od prosince evidentně zpomalil, což by po náročném období ve zpracovatelském sektoru mohlo signalizovat změnu. Výrobci však zůstali ve svých výhledech pesimističtí,“ uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jonesová.

Na jejich očekávání podle ní těžce dopadá nejistota vývoje v dodavatelských řetězcích automobilového průmyslu a přetrvávající pokles nových zakázek. Zaměstnanost klesla nejrychleji od září 2009 a propouštění nadbytečných sil přitom vzrostlo.

Po silné inflaci, kterou česká ekonomika registrovala na konci roku 2019, ceny výrobních vstupů i účtované ceny na začátku roku 2020 klesly. Firmy to běžně spojovaly s nižší poptávkou po vstupech a se snahou udržet si konkurenceschopnost. „Přesto očekáváme, že Česká národní banka tento týden mírně zvýší úrokové sazby,“ dodala.

K oslabení indexu přispěl zejména pomalejší pokles výroby. Byl sice stále silný, ale nejnižší za poslední tři měsíce. Objemy produkce podle firem klesly kvůli soustavnému poklesu domácí i zahraniční poptávky. Nové zakázky v lednu klesly patnáctý měsíc v řadě a výrazným tempem, ač nejslabším od loňského dubna. Výrobci následně propouštěli rychlejším tempem. Zaměstnanost klesla do největší míry za více než deset let, firmy redukci sil zdůvodňovaly nižšími objemy zakázek a výrazným poklesem rozpracovanosti.

„Do nového roku index vstupuje pod úrovní 50 bodů. Je ale naděje, že svítá na lepší časy. Mnoho zahraničních a zejména německých ukazatelů sentimentu naznačuje mírné zlepšení,“ řekla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Politické nejistoty, jako byly loni brexit či obchodní války mezi USA a Čínou, byly se začátkem roku nahrazeny novou várkou způsobenou čínskou nákazou. Vládne obava ze šíření viru napříč světem i dopadu na trhy a ekonomiky.

„Samotné riziko výraznějšího zpomalení asijské supervelmoci bude mít opět negativní dopad na vývoj indexu PMI, který by v následujících měsících mohl zaznamenat opět propad,“ podotkla.

Reklama

Doporučované