Hlavní obsah

Svolal demonstraci k 21. srpnu. Čekal 300 lidí a přišlo jich 10 tisíc: „StB to totálně podcenila”

Placák: Demonstrací se komunisté opravdu báli. V srpnu 1988 to StB totálně podcenila.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před třiceti lety se Češi sešli v ulicích, aby poprvé po mnoha letech protestovali proti okupaci z roku 1968. „Demonstrací se pak režim opravdu bál. Můj fízl mi říkal: Dělejte si, co chcete, ale přes demonstrace nejede vlak,” říká spisovatel a historik Petr Placák.

Článek

Jednadvacátého srpna 1988 byla neděle a ještě dopoledne v pomalu chátrající Praze nic nenasvědčovalo, že komunistickému režimu v okupovaném Československu zbývá posledních 15 měsíců života.

Během odpoledne se ale situace změnila. Na Václavském náměstí se začali scházet demonstranti - a za několik hodin z toho byla největší protestní demonstrace od roku 1969.

Akci svolaly dvě ilegální opoziční skupiny nejmladších členů místní opozice - Nezávislé mírové sdružení v čele s Hanou Marvanovou a Tomášem Dvořákem a České děti tehdy čtyřiadvacetiletého Petra Placáka.

Než přijely tanky. Unikátní svědectví o tom, co předcházelo srpnové invazi 1968:

Video: Jan Fuka, Samuel Sís, Paměť národa

Mimochodem: svolat veřejnou akci bylo tehdy poněkud komplikovanější než dnes, kdy to vyřeší sociální sítě.

„Nejenže nebyly mobily, ale ani pevné telefony, a když, tak odposlouchávané. Ani v bytech se nemluvilo o konkrétních věcech. Takže jsme rozšiřovali letáky. Všichni jsme měli zkušenosti díky samizdatu, letáky se vyráběly na cyklostylu. Udělali jsme jich asi 10 tisíc, desítky lidí to roznášely po celé Praze, do poštovních schránek. A pak jsme zavolali Ivanu Medkovi do Vídně, z poškozené telefonní budky v Mostecké ulici se dalo volat do ciziny,” popisuje Placák.

Demonstrace proběhla v rámci možností mimořádně úspěšně - ulicemi Prahy kráčelo několik hodin 10 tisíc lidí. „StB to zřejmě totálně podcenila. Nerozehnali nás, protože neměli k ruce pohotovostní oddíly, v ulicích byli jen pořádkoví policisté. Trvalo to několik hodin, než dali pozdě večer dohromady bicí komanda,” říká Placák.

A tak začala sezona protestů v ulicích Prahy - následovalo 70. výročí vzniku Československa v říjnu 1988, Palachův týden v lednu 1989,  na nějž režim reagoval s velkou brutalitou, opět 21. srpen a 28. říjen a nakonec 17. listopad 1989.

Jak reagoval komunistický režim? Jak vypadaly další protesty v letech 1988 a 1989? A mohl režim padnout dřív než v listopadu 1989? Podívejte se na rozhovor ve videu nahoře ve článku.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované