Hlavní obsah

Švýcarský žalobce očistil Slonkovou a Kubíka z nařčení z nátlaku na Babišova syna

Foto: Seznam Zprávy

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík vypátrali Babišova syna v Ženevě na podzim 2018.

Reklama

Vyšetřující prokurátorka v Ženevě odmítla nařčení Andreje Babiše, že by se novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík, kteří před lety vypátrali ve Švýcarsku premiérova syna, dopustili při pořizování svědectví nátlaku či manipulace.

Článek

Majitel Agrofertu a český premiér veřejně pomluvil dvojici reportérů poté, co Slonková s Kubíkem zveřejnili vůbec první svědectví Babiše juniora, ve kterém promluvil o finančních machinacích svého otce a nedobrovolném pobytu na okupovaném Krymu.

Andrej Babiš senior se následně snažil manipulovat české veřejné mínění tvrzením, že synovo svědectví získali novináři nátlakem. A že by Babiš junior slova, která zaznamenala skrytá kamera, dobrovolně nikdy nepronesl a nejsou pravdivá.

Ve Švýcarsku proto najatí právníci rozjeli proti českým novinářům trestní žalobu, která měla jejich údajný nátlak prokázat.

Švýcarské vyšetřování tato nařčení premiéra Babiše nyní jednoznačně vyvrátilo. „Nebyla naplněna skutková podstata nátlaku dle čl. 181 trestního zákoníku,“ stojí v rozhodnutí.

„Byli jsme plně očištěni z obvinění, že jsme premiérova syna k výpovědi přiměli nátlakem či manipulací nebo jej jakkoli omezovali v pohybu, jak tvrdil Andrej Babiš starší,“ popsala Sabina Slonková, šéfredaktorka nezávislého investigativního časopisu Neovlivní.cz.

„Jsme rádi, že se pravda, kterou jsme zachytili v naší reportáži, ukázala,“ doplnil Jiří Kubík, šéfredaktor serveru Seznam Zprávy.

Slonková s Kubíkem vypátrali a natočili Babiše juniora v roce 2018 v rámci společného investigativního projektu Zvláštní vyšetřování. Několikaměsíční pátrání českých reportérů po osudu Andreje Babiše mladšího, který zmizel z ČR, vyústilo až v jeho odhalení v Ženevě.

Slonkové s Kubíkem se tehdy podařilo natočit přelomovou výpověď premiérova syna. V ní vůbec poprvé popsal, jak ho jeho otec využil během dotačního podvodu při stavbě své farmy Čapí hnízdo. A také odhalil informaci, že ho český premiér následně nechal proti jeho vůli odvézt do zahraničí. Přesně v době, kdy se v Česku začala aféra Čapí hnízdo vyšetřovat parlamentní a hlavně i policejní cestou. A kdy by tedy Babiš mladší mohl svědčit, jak to se stavbou premiérova víkendového sídla ve skutečnosti bylo.

Švýcarská prokurátorka nepravomocně reportérům udělila formální pokutu, protože využívání skryté kamery při pořizování reportáže je v této zemi považováno za problematické.

„Díky tomu, že jsme si v rámci příprav reportáže zpracovávali také právní analýzy, jsme s tímto rizikem dopředu počítali a vědomě jej podstoupili. Toto byla jediná cesta, jak tehdy získat svědectví Andreje Babiše mladšího. Švýcarské úřady si ale vykládají právo na ochranu soukromí po svém, i když již existují evropské judikáty, které takový postup vůči médiím odmítly,“ uvedla Sabina Slonková.

Pokutu 3 tisíce švýcarských franků novináři nemusí platit, je podmínečně odložena po dobu tří let. Reportéři nicméně trvají na tom, že postoj švýcarských úřadů, který upřednostňuje ochranu soukromí nad právem na informace a veřejným zájmem, je v tomto případě chybný. Proti verdiktu se proto odvolali.

„Prokuratura dle našeho názoru nevysvětlila, proč v tomto případě veřejný zájem nespatřuje. Přitom je zcela zřejmý,“ uvedl advokát reportérů Tomáš Sokol.

„Jsme si jisti, že veřejný zájem, spočívající v odhalení a přímém svědectví Babišova syna, je z pohledu České republiky neoddiskutovatelný. Právě Babiš junior je klíčovou postavou aféry Čapí hnízdo. Navíc nám dosvědčil, že je přesvědčen, že ho jeho otec, český premiér, kvůli svým aférám nechal odvézt na okupovaný Krym,“ dodává Jiří Kubík.

Andrej Babiš mladší navíc v těchto dnech stáhl oznámení, které jeho jménem podali najatí advokáti. Švýcarská prokuratura se tak bude muset vypořádat i s tímto jeho novým krokem.

„Nikdy jsem nechtěl, aby proti vám advokáti cokoli podnikali nebo aby na vás dokonce podali žalobu. Proto jsem poslal švýcarské prokurátorce dopis, ve kterém jsem stáhl trestní oznámení podané mými bývalými advokáty,“ napsal premiérův syn tento týden Slonkové a Kubíkovi.

Kvůli reportážím musel premiér Babiš v roce 2018 čelit silnému tlaku veřejnosti i politiků, k zodpovědnosti však nakonec pohnán nebyl.

Až o dva roky později se podařilo s Andrejem Babišem mladším mluvit i dalším českým médiím. V rozhovorech potvrdil vše, co již dříve odhalily reportáže Slonkové a Kubíka. A také odmítl, že by v roce 2018 vypovídal pod nátlakem.

Navzdory přímým svědectvím a parlamentnímu i policejnímu vyšetřování kauza Čapí hnízdo, v níž je český premiér trestně stíhán pro mnohamilionový podvod, není dosud uzavřena. Česká policie a justice dokonce neposlala k soudu ani kauzu únosu Babiše juniora na Krym, navzdory jeho svědectvím.

Reklama

Doporučované