Hlavní obsah

Syrská vláda kontroluje 85 procent území státu, ze zbytku se snaží vytlačit hlavně islamisty

Sýrie kontroluje většinu území svého státuVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Syrské vládní jednotky osvobodily od ozbrojenců bojujících proti režimu 85 procent území státu. Vydatně jim pomáhá hlavně Rusko, ale také Írán.

Článek

Na ruské letecké základně Hmímím v provincii Latákíja dnes ruský generál Alexandr Lapin oznámil posun v územních ziscích syrské armády. Vládní síly nyní kontrolují celých 85 procent syrského území. Rusko vládě prezidenta Bašára Asada poskytuje od roku 2015 významnou vojenskou podporu, která postupně změnila poměr sil na syrském bojišti.

Vládní vojsko musí ještě podle Lapina osvobodit zbylých 15 procent země, což je přibližně 27 000 čtverečních kilometrů. Syrská armáda s vydatnou pomocí milic podporovaných Íránem v posledních týdnech vytlačila bojovníky Islámského státu z centrální provincie Homs a pokračuje v bojích proti ozbrojencům v provincii Dajr az-Zaur na východě země.

Ruské letectvo nyní útočí na pozice teroristů u města Salamíja v západní provincii Hamá, řekl novinářům generál Lapin. Zničeny byly podzemní kryty, řídící stanoviště a sklady munice protivníka.

Reklama

Doporučované