Hlavní obsah

Tady arktické mrazy nikoho nepřekvapí. Reportáž z obce, kde je zima jako v Rusku

Video: Reportáž z obce Šindelová. Dlouhodobě patří k nejchladnějším místům v České republice.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Šindelová na Sokolovsku leží na dně velkého údolí. Proto jsou tu mrazy i v létě.

Článek

Zatímco celou republiku zasáhly tuhé mrazy, pro lidi ze Šindelové na Sokolovsku nejsou aktuální teploty pod deseti stupni pod nulou ničím neobvyklým.

„Tady se výjimečné teploty pohybují okolo minus třiceti stupňů,“ říká místní meteorolog Rudolf Kovařík.

V pátek naměřil minus 14,5 stupně Celsia a předpověděl, že v sobotu by tu teplota – když bude jasno - mohla klesnou až pod dvacet stupňů pod nulou.

Meteorolog ukazuje, na co ještě moderní technika nestačí:

Video: Radek Nohl

Kovařík v Šindelové sleduje počasí již čtyřicet let. To, že ve své lokalitě zaznamenal až na pět výjimek teploty pod nulou i během léta, vysvětluje unikátní polohou obce.

„Nachází se na dně velkého údolí. Právě díky terénu se sem dostává více studeného vzduchu, který se přes noc prochlazuje. Proto tu máme roky, kdy každý měsíc klesne teplota pod bod mrazu,“ vysvětluje. Není výjimkou, že místním i v létě zmrznou brambory nebo květiny, které tu pěstují.

Pozorovatel počasí ze Šindelové připomíná, že nižší teploty bývají třeba na Kvildě nebo Jizerce. Tyto lokality jsou v nadmořské výšce nad tisíc metrů, zatímco jeho meteorologická stanice je v 585 metrech nad mořem.

Rudolf Kovařík má od Českého hydrometeorologického ústavu moderní techniku za zhruba 750 tisíc korun, která mu například teplotu či rychlost vzduchu již zaznamenává automaticky. Stále však používá i klasický teploměr za pár stovek korun. Z něho musel dříve teplotu zapisovat ručně.

„Bylo to někdy dost náročné. Když bylo minus třináct, tak propiska nepsala. Navíc - dotýkat se teploměru holými prsty v minus dvaceti bylo kolikrát taky dost nebezpečné,“ usmívá se Kovařík s tím, že od státu za práci pro Český hydrometeorologický ústav dostává něco přes 600 korun.

Reklama

Doporučované