Hlavní obsah

Tímto videem se íránská armáda přiznala, že sestřelila letadlo. A proč

Svět bez obalu: Rezignace je málo, postavte viníky před soud, skandoval rozhořčený dav v Teheránu.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

aktualizováno •

V Teheránu zavládlo rozhořčení: Rezignace je málo, postavte viníky před soud.

Článek

Íránská státní televize 11. ledna zveřejnila informaci, že vojáci nedopatřením sestřelili ukrajinské dopravní letadlo. V jeho troskách ve středu zahynulo 176 lidí.

Později oznámil Amír Alí Hádžízádeh, velitel letectva a protivzdušné obrany Íránských revolučních gard, že důstojník, který byl ve službě, chybně považoval letadlo za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu a vydal rozkaz sestřelit ho.

„Měl 10 vteřin na to, aby udělal nějaké rozhodnutí – mohl vystřelit, nebo ne. Za těchto okolností, bohužel, udělal špatné rozhodnutí a střela byla odpálena,“ uvedl.

Hádžízádeh přitom stál u mapy a ukazoval, co se odehrálo – jak se můžete přesvědčit v úvodním videu. „Letadlo bylo zasaženo zde – toto je dráha, jak se vracelo, a toto je místo, kam se letadlo zřítilo.“

Rozhořčení v Teheránu

Přiznání armádních činitelů vyvolalo okamžitou reakci.

Video zveřejněné na sociálních sítích ukazuje protestující, kteří se shromáždili u Teheránské univerzity a kteří na bezpečnostní jednotky pokřikovali „hanba“.

Při nehodě zahynulo všech 176 osob na palubě, z toho bylo 82 Íránců. Hněv lidí byl zjevný.

„Rezignace je málo. Požadujeme soudní stíhání,“ skandoval dav.

Agentura Fars, která z demonstrace zveřejnila i snímky, uvedla, že protestu se zúčastnilo 700 až 1000 lidí. Napsala také, že dav v ulicích strhával plakáty s bývalým velitelem gard Kásimem Solejmáním, kterého Američané minulý týden zabili v Bagdádu.

Řeší se i odškodné

Kromě Íráčanů byli na palubě sestřeleného stroje také občané Kanady a Ukrajiny.

Šéf kanadské vlády Justin Trudeau v sobotu vzkázal, že Kanada čeká kromě kompletního objasnění události také odškodné pro pozůstalé.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zase sdělil, že v nadcházejícím týdnu očekává repatriaci ukrajinských obětí tragédie. „Trvám na okamžitém dokončení identifikace těl a na jejich návratu na Ukrajinu,“ napsal Zelenskyj na Twitteru po telefonickém rozhovoru s íránským prezidentem Rúháním.

Zelenskyj přiznání Íránu považuje za krok správným směrem, Kyjev ale nadále trvá na plném objasnění incidentu a od Teheránu žádá veškerou možnou právní a technickou spolupráci.

Reklama

Související témata:

Doporučované