Hlavní obsah

Tajfun Haima se přehnal přes Filipíny. Ostrov hlásí první mrtvé

 

Reklama

Rychlost jeho větru dosahovala 225 kilometrů v hodině, v nárazech dokonce až 315.

Článek

Nejméně osm obětí si podle nové bilance vyžádal na Filipínách silný tajfun Haima, který ve středu udeřil na severovýchodní pobřeží tohoto ostrovního státu. Živel na řadě míst způsobil záplavy, ničil domovy a přiměl k evakuaci více než 90 000 lidí, informovala dnes agentura AFP.

„Nespali jsme. Padaly stromy a všude létaly kusy střech a kovu ze zničených domů," řekl šedesátiletý muž z města Vigan. Dodal, že za celý svůj život silnější tajfun nikdy neviděl.

Tajfun udeřil na pobřeží provincie Cagayan ve středu večer, kdy rychlost jeho větru dosahovala 225 kilometrů v hodině, v nárazech až 315 kilometrů v hodině.

Za úsvitu se pak přehnal přes provincii Apayao. Tou dobou už síla jeho větru o něco zeslábla, ovšem stále dosahovala 205 kilometrů v hodině, v nárazech pak až 285 kilometrů v hodině.

Rozsah škod začal být patrný až po východu slunce. Tajfun zaplavil rýžová pole, porušil elektrická vedení a zasypal silnice sutí ze zničených domů.

Záchranáři pokračují v hledání možných obětí a úřady odstraňují trosky z komunikací. Celkový rozsah škod se stále vyhodnocuje.

Oslepující vítr a déšť, které tajfun provázely, Filipínám připomněly katastrofu způsobenou před třemi lety tajfunem Haiyan, který si vyžádal více než 7300 obětí a postihl pět milionů obyvatel.

Tajfun Haima dnes zeslábl a postoupil z Filipín nad Jihočínské moře. Předpokládá se, že v pátek dorazí k pobřeží Číny.

Reklama

Související témata:

Doporučované