Hlavní obsah

Také se stalo: Pošťáci dostanou přidáno, šéf europarlamentu bude kandidovat na německého kancléře a útoky v Turecku a Iráku

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Přehled událostí 24. listopadu

Článek

Česká pošta zvyší platy provozním pracovníkům. Poštáci dostanou navíc lednové odměny

Česká pošta zvýší tarifní mzdy většiny provozních zaměstnanců. Ti by si od dubna měli polepšit v průměru o 2,6 %. Všichni pošťáci s tarifní mzdou dostanou navíc k lednové výplatě mimořádnou odměnu, rozdělí se mezi ně 57 milionů korun. Loňská průměrná mzda zaměstnance pošty byla 21 841 korun, zhruba o 4 600 korun nižší než je celostátní průměr. Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka stojí Česká pošta na výkonu svých lidí, a proto je její logickou prioritou vracet zpět svým zaměstnancům významnou část toho, co si vydělá. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.

Foto: Jaroslav Brousil

Mzdy se od dubna zvýší například doručovatelům, řidičům nebo pracovníkům přepážek.

Předseda Evropského parlamentu odejde z jeho čela. S Angelou Merkelovou bude bojovat o křeslo německého kancléře

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz nebude usilovat o další mandát a z čela europarlamentu odejde. Chce kandidovat v německých parlamentních volbách 2017 jako lídr za sociální demokracii a svést souboj s Angelou Merkelovou o post německého kancléře. Schulz ve čtvrtečním prohlášení zdůraznil, že se bude nadále zasazovat o evropskou integraci, kterou považuje za jeden z největších civilizačních úspěchů posledních století. Hlavní kandidát na nového předsedu europarlamentu bude znám v prosinci.

Atentát spáchaný jižně od Bagdádu si vyžádal 80 životů. Výbuch zasáhl i tureckou Adanu

Místem útoku byla benzínová stanice na trase z jihoirácké Karbaly, kterou nyní používají šíitští poutníci, kteří se vracejí z oslav svého svátku. Do Karbaly se v tomto období sjíždějí miliony šíitů.

Výbuch zasáhl i turecké město Adana. Sebevražedný pumový útok tu zabil nejméně dva lidi a dalších 16 osob zranil. Podle tureckého ministra práce za ním může být strana kurdských pracujících. K útoku se ale zatím nikdo nepřihlásil. Exploze nastala v autě na parkovišti před sídlem guvernéra. Výbuch vyrazil okna šestipatrové budovy, zničil čelní část stěny a poškodil i několik aut. Město Adana leží šestnáct kilometrů od vojenské základny, kterou Turecko poskytlo Spojeným státům k útokům na radikály v Sýrii.

Reklama

Doporučované