Hlavní obsah

Také se stalo: V Česku vyhrává Clintonová, Londýn změní letiště a výbuch v Číně

Odpolední přehled aktuálního dění

Reklama

Článek

V České republice by vyhrála volby Clintonová

Kdyby o budoucí hlavě Spojených států měli rozhodovat obyvatelé České republiky, do Bílého domu by se nastěhovala demokratická kandidátka Hillary Clintonová. V zářijovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se pro ni vyslovilo 39 procent dotázaných. Podobně jako v USA je častěji favoritkou žen. Republikánského kandidáta Donalda Trumpa by v pozici nejmocnějšího státníka světa raději vidělo jen čtrnáct procent respondentů. K Trumpovi se přiklání voliči komunistů nebo Strany přímé demokracie. Právě Trump prosazuje přísnou imigrační politiku a uzavření hranic podobně jako předseda SPD Tomio Okamura.

Foto: CVVM

Průzkum CVVM: v Česku by častěji volili Hillary Clintonovou.

Londýnskému letišti Heathrow přibyde jedna runway

Nejvytíženější londýnské letiště zvýší svoji kapacitu. Britská vláda dnes schválila jeho rozšíření o novou dráhu, záměr musí schválit ještě parlament. Projekt přijde na 22 miliard dolarů (550 miliard korun) a s jeho dokončením mohou cestující počítat nejdříve za deset let. Proti rozšíření letiště protestují někteří politici, například britský ministr zahraničí Boris Johnson. Záměr vzbudil vlnu odporu i mezi obyvateli západního londýnského předměstí, jehož část by měla letištní dráze ustoupit.

Plán rozšíření londýnského letiště Heathrow. Ročně novou letištní dráhu využije 740 tisíc letů se 130 miliony cestujících.

V čínském městě vybuchl dům

Silný výbuch v obydlené městské oblasti na severozápadě Číny zabil čtrnáct lidí a dalších téměř sto padesát zranil. První výsledky vyšetřování ukázaly, že explozi způsobila trhavina. Výbuch také poničil několik domů v blízkém okolí včetně místní nemocnice. Tamější média upozornila, že v oblasti působí několik těžařských společností, které by za výbuchem mohly stát. Jiná verze hovoří o náhodné explozi nelegálně uchovávaných trhavin.

Reklama

Doporučované