Hlavní obsah

Takhle kůrovec sežral české lesy. Mapy.cz ukážou, co se za dva roky změnilo

Foto: Seznam, Mapy.cz

Proměna výrazného postupu kůrovcové kalamity.

Reklama

Dříve lesy, dnes pusto po kůrovcové kalamitě. Mapy.cz aktualizovaly svou databázi leteckých snímků. Ukazují, co se za poslední dva roky na území středu Česka změnilo.

Článek

Česká mapová aplikace Mapy.cz společnosti Seznam.cz uživatelům už v průběhu května zobrazí aktuální letecké snímky, a to území krajů Královéhradeckého, Pardubického, Jihočeského a Vysočiny. Ortofoto pro českou internetovou jedničku nafotila specializovaná společnost TopGis.

Uživatelé aplikace Mapy.cz uvidí jak na webu, tak v mobilu kvalitní fotografie v rozlišení 12,5 cm (1 pixel na obrázku odpovídá 12,5 cm ve skutečnosti, pozn. redakce). Mapová vrstva znovu nafoceného území obsahuje 1759 gigapixelů dat, která tvoří plochu 27 483 km2 území Česka a celkově zabírají po zpracování 1,4 terabajtu diskové kapacity. Letecké snímky jsou také dostupné v rámci mapového API pro firmy a vývojáře.

Foto: Seznam, Mapy.cz

Proměna v Hradci Králové

Firma TopGis tentokrát dodala Seznamu celkem 87 946 dílčích plátů, přičemž každý plát má rozměr 5000 × 4000 pixelů.

Mapy.cz se každoročně veřejnosti prostřednictvím ukázek demonstrují nejvýraznější proměny v čase. Jedná se například o nové silniční obchvaty, městské parky a zástavby či vývoj v lomech a na vodních nádržích.

Foto: Seznam, Mapy.cz

Proměna výrazného postupu kůrovcové kalamity

Reklama

Doporučované