Hlavní obsah

Taková je stará Praha dnes: Konopí koupíte. Ale nepřerazte se o opuštěné koloběžky

Z dílny tvůrců průvodce Honest Guide: Tak to teď vypadá v samotném centru hlavního města.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tvůrci Honest Guide Janek Rubeš a Honza Mikulka natáčeli v místech, z nichž obvykle radili turistům, jak se nenechat napálit a co si nenechat ujít. Teď turisté zmizeli a město, které pod jejich náporem úpělo, působí až znepokojivě.

Článek

Jestli je nějaká část Prahy, na niž viditelně dopadá aktuální situace nejvíce, pak je jí dozajista historické centrum, kde ze dne na den zmizeli všichni turisté. V úvodní videoreportáži vám ukážeme, jak momentálně vypadá Královská cesta a jak se tomuto úbytku podniky přizpůsobily.

První obchod, který jsme na trase z Pražského hradu směr Malostranské náměstí našli otevřený, byl „weed shop“ - obchod prodávající konopné produkty. Takové obchody najdete pouze v centru, kde se konopné zboží prodává zmateným turistům, kteří si myslí, že je u nás užívání omamných látek povolené.

S absencí turistů ve městě však tento obchůdek působí vyloženě komicky; Čech by si tam nic nekoupil. A zvlášť proto ne, že hned naproti se nachází normální potraviny.

Absenci turistů je možné vidět i na odhozených zelených elektrokoloběžkách. Už několik dní stojí nehnutě na stejném místě. Češi je využívají jen málo - jedním z důvodů může být vysoká cena, značný diskomfort při jízdě na kamenných kostkách nebo snad fakt, že konkurence v těchto dnech nabídla lidem jízdu zdarma. Kalifornská společnost i nadále účtuje cenu 25 Kč za nástup a 4 Kč za minutu jízdy.

Výjev připomínající zapomenutý zábavní park v Pripjati.

Několik turistů jsme přesto v centru Prahy našli. Osamělí ruští turisté pojídali trdelník před Lennonovou zdí, kousek od Karlova mostu jsme nakonec potkali i celou skupinku s průvodkyní.

Osamělý turista jí trdelník u Lennonovy zdi.

Nejimpozantnější je však pohled na Karlův most nebo vylidněné Staroměstské náměstí.

Prázdné Staroměstské náměstí.

Prázdný Karlův most.

Jindy plné schody kousek od Pražského hradu nyní zejí prázdnotou.

Jak vypadají zbylá místa, se podívejte v úvodu článku v naší reportáži.

Reklama

Doporučované