Hlavní obsah

Takovou dovolenou jste nezažili… Podívejte se na vaše fotky od moře

Na pláži v obci Jadranovo to na hlavní sezonu nevypadá. Fotografii autor pořídil včera kolem třetí hodiny odpoledne.

Reklama

Hlavní turistická sezona začala, ale na mnoha středomořských plážích to spíš vypadá na brzký květen nebo pozdní říjen. Strach z koronaviru i vládní opatření si vybraly svou daň.

Článek

Dlouhé týdny se hoteliéři, majitelé penzionů i restauratéři v Itálii, Chorvatsku nebo Řecku utěšovali – až padnou opatření, lidé přijedou a sezonu zachrání.

Zatím nepřijeli.

Díky fotografiím, které Seznam Zprávám zaslali čtenáři, lze rozklíčovat, na která místa Češi i další turisté vyrazili nejčastěji. Nepřekvapí, že jde o severní část chorvatského pobřeží. Některá letoviska na Istrii, v okolí Rijeky či na ostrově Krk podle ohlasů vypadají jako v sezoně, byť slabší. Jsou to ale spíš výjimky, například v Crikvenici čtenářka hlásí, že číšníci mají nad turisty početní převahu.

Také o některých lokalit na Makarské riviéře čtenáři psali, že situace vypadá docela normálně, ale o pár kilometrů dál už to zase neplatí a najít místo na pláži nepředstavuje nejmenší potíž.

Poděkování

Děkujeme tímto všem čtenářům, kteří nám poslali své fotografie. Během několika hodin nám jich dorazilo více než sto.

Snažili jsme se z nich vybrat reprezentativní vzorek pokrývající ty nejčastější destinace, kam Češi vyrážejí.

Taková místa drtivě převažují v celém Středomoří od španělského pobřeží Costa del Sol přes Sardinii, Chorvatsko až na Krétu a do Turecka.

Pro turistu, který nevyhledává davy, jde tedy o ideální příležitost vyrazit k moři a pak vzpomínat na pohledy, které se nenaskytly několika generacím cestovatelů. Prázdné pláže, hotely a přístavní restaurace ale mají také stinnou stránku. Ekonomiky středomořských zemí s přílivem turistů počítají a cestovní ruch tvoří jejich nezanebatelnou část.

+24

Podle údajů Eurostatu byla v roce 2018 jedna z deseti firem v Evropské unii (mimo finanční sektor) nějakým způsobem napojená na oblast cestovního ruchu, přepočteno na zaměstnance to představovalo zhruba desetinu pracovní síly, tedy kolem 13 milionů pracujících.

To je průměr – v Řecku podíl zaměstnanců stoupá k 24 procentům, v Chorvatsku jde přes 12 procent, Itálie se drží kolem evropského průměru, Francie dokonce pod ním a ve Španělsku pracuje s vazbou na cestovní ruch více než 12 procent zaměstnanců.

Ztracená turistická sezona vypálí do veřejných financí zemí jižního křídla Evropské unie další díru. A to v momentě, kdy se všechny evropské ekonomiky potýkají s nevídanou ekonomickou recesí.

Prázdné pláže ve videu.Video: Radek Muran, Michaela Holečková, Martin

Reklama

Doporučované