Hlavní obsah

Taxík s ministrem Petříčkem havaroval, řidič vozu zemřel

Foto: vlada.cz

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

aktualizováno •

Taxi, ve kterém jel v noci na středu český ministr zahraničí, mělo v Praze nehodu.

Článek

V noci na středu havaroval v pražské Nuselské ulici vůz taxislužby. Jako pasažér v něm jel ministr zahraničí Tomáš Petříček. Informoval o tom deník Blesk, podle kterého je šéf české diplomacie v pořádku.

Dvaašedesátiletý řidič podle serveru zkolaboval za volantem, taxík narazil do zaparkovaného auta,.

Záchranářům se řidiče nepodařilo oživit. „O jeho život bojovali 30 minut, 62letý muž však zemřel,“ popsala neštěstí pro deník mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Stalo se to ve chvíli, kdy ministr zahraničí cestoval ve voze taxi a byl bez ochranky.

Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení ministerstva se Tomáš Petříček vydal domů na vlastní pěst proto, že nechtěl zatěžovat ochranku večerním programem. Ten se protáhl podle tohoto zdroje po pozdních hodin, ministr měl jednání s dalšími sociálními demokraty.

„Pan ministr měl v době dopravní nehody, na základě vlastního požadavku, přerušenou policejní ochranu,“ uvedla policie na sociální síti Twitter. „Je to jeho právo a je to běžné. Chráněná osoba může kdykoliv policejní ochranu odmítnout či přerušit.“

Že by v době, kdy dostali kvůli hrozícímu nebezpečí ochranku tři pražští politici, šlo z Petříčkovy strany o nepřiměřený risk, odmítá bývalý ředitel rozvědky Karel Randák.

„Takové riziko to není, protože nikdo neřekl, že tu někdo jde po ministrovi zahraničí,“ řekl Seznam Zprávám.

„Ministr zahraničí má automaticky nárok na ochrannou službu. Je pravda, že ji člen vlády může odmítnout. To byl třeba případ pana expremiéra Nečase. Je na zvážení toho kterého ministra, když dá ochrance volno,“ míní bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace.

A přidal ještě příklad svého předchůdce v čele této zpravodajské služby a exministra vnitra Františka Bublana.

„Nemůžete chtít po ministrech, aby byli pořád pod kontrolou. Není válka, abychom je neustále hlídali. Franta Bublan také pouštěl ochranku, dával jim večer volno. Když jste normální, nemusíte je přece mít pořád v zádech,“ řekl Seznam Zprávám Karel Randák.

Ministr Petříček dal k události Seznam Zprávám krátké vyjádření.

„Jsem v pořádku a je mi moc líto, co se pánovi stalo,“ sdělil s omluvou, že nebude nyní věc dále komentovat.

Reklama

Doporučované