Hlavní obsah

Nechcete sloužit k trénování AI? Symbol pandemie se málem zapomněl zeptat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Firma Zoom se stala terčem kritiky za využívání uživatelských dat k tréninku umělé inteligence. (ilustrační foto)

Reklama

O firmě Zoom se docela dlouho nepsalo. Teď se najednou do světových zpráv dostala během jednoho týdne hned třikrát. Ale radost z toho určitě nemá.

Článek

Pamatujete na firmu Zoom? Kombinace relativně snadného použití a štědře nastaveného bezplatného účtu z ní na jaře 2020 udělala hvězdu první vlny pandemie a synonymum pro videokonference.

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

Její akcie stouply během roku 2020 až na osminásobek původní ceny. Tím dosáhl Zoom na tržní valuaci 160 miliard dolarů, která absolutně neodpovídala jeho příjmům.

Z tohoto pandemického vrcholu Zoom nezadržitelně padá už dva roky. Počáteční růst nebylo možné udržet (kdo si chtěl založit účet, tak si jej založil) a na trh mezitím přišly nástroje od Microsoftu a Googlu, které sice pozdě, ale spolehlivě vyzobaly společnosti Zoom potenciální klienty.

V květnu finanční ředitel firmy uvedl, že společnost neočekává výrazný nárůst příjmů v dalších letech, což dále ochladilo zájem investorů. Nyní se dokonce ceny akcií Zoomu dostaly pod hodnoty z února 2020.

To ale není důvod, proč se teď o Zoomu začalo psát. První zpráva, která upoutala svou ironickou nevyhnutelností, bylo oznámení, že firma Zoom ukončuje možnost práce z domova a nařizuje svým pracovníkům návrat do kanceláří.

Samozřejmě to není zdaleka jediná technologická firma, podobný krok už udělaly společnosti Apple, Meta, GoogleMicrosoft (ten nabízí zaměstnancům 50% kompromis). Přesto je to ale zrovna u Zoomu do očí bijící, protože právě jejich produkt se stal symbolem pro práci z domova.

V další zprávě hraje Zoom spíše vedlejší roli: Britští výzkumníci ukázali, že za jistých okolností dokážou odposlouchávat, co píšete u sebe doma na klávesnici, jen ze zvuků, které se při tom ozývají během videokonference přes Zoom. Tak si dejte pozor, až budete během nudné zoomové porady něco pokradmu ťukat na klávesnici, a raději si u toho vypněte mikrofon.

Něco si tady natrénujeme…

Nejde jen o to, že by vás – nyní čistě teoreticky – mohl šmírovat někdo z ostatních účastníků videokonference. Firma Zoom zveřejnila nové podmínky používání služby a jedna konkrétní pasáž tam velmi zaujala nejen mě: „Dáváte tímto firmě Zoom časově neomezené, celosvětové oprávnění… ukládat, uchovat, modifikovat, reprodukovat, sdílet, použít… jakákoli uživatelská data… za účelem… strojového učení, trénování umělé inteligence, testování…“

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Zoom do podmínek doplnil větu (znázorněná zeleně), která má ubezpečit, že bez souhlasu uživatele na jejich audiu a videu nic trénovat nebude.

Zoom za tuto větu dostal na sítích takovou čočku, že do podmínek nenápadně doplnil větu: „Bez ohledu na výše uvedené nebude společnost Zoom používat audio, video nebo chatový obsah zákazníka k trénování našich modelů umělé inteligence bez vašeho souhlasu.“ Ještě na konci července ale podmínky tuto větu neobsahovaly.

Smita Hashimová, produktová šéfka firmy Zoom, tento týden vysvětlila, že uživatelé budou vždy vyzváni k udělení souhlasu, než budou jejich hovory (audio, video a text) použity k trénování generativní umělé inteligence.

Foto: Zoom

Uživatelé dostanou možnost vytvářet automatické poznámky a automatické souhrny videokonference. Musí k tomu ale dát souhlas, a účastníci na to budou předem upozorněni.

Ale nelze se ubránit dojmu, že Zoom tak učinil až po bouři nevole, která se kvůli původně neodvolatelnému souhlasu zvedla.

Myslím, že je to jen špička ledovce. Podobné „doložky“ nyní můžeme čekat u velkých i malých firem. Éra bezbřehého trénování neuronových sítí bez dovolení pomalu končí a my se budeme muset rozhodovat, komu takové povolení dáme a co za to případně budeme chtít.

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Doporučované