Hlavní obsah

Předčí Google Apple? Po ztracených klíčích by mohly slídit tři miliardy mobilů

Foto: render a koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Takto nějak by mohl „sledovací čip“ od Googlu vypadat. Jedná se samozřejmě o montáž.

Reklama

Ztracené klíče nebo peněženka se mohou stát minulostí. Google zřejmě pracuje na vlastní obdobě lokalizačního přívěsku Apple AirTag. Systém Android může využít své početní převahy. Tyto „čipy“ lze ale snadno zneužít ke šmírování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Vaše klíče už nejsou s vámi!“ Takové upozornění vám může ušetřit hodně času a peněz. Když zapomenete své klíče v restauraci, včasná notifikace na mobilu vám umožní se pro ně hned vrátit.

I proto jsou lokalizační čipy oblíbeným doplňkem telefonu. Prodávají je například firmy Apple, Samsung, Tile nebo Chipolo. Upozorní vás, kdykoli je čip mimo dosah mobilu, se kterým je spárovaný.

Foto: zdroj: Apple, Chipolo, koláž:Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Vlevo Apple AirTag (cca 950 Kč), vpravo Chipolo One (cca 700 Kč).

Společnost Google zřejmě vyvíjí způsob, jak do svého operačního systému Android zabudovat podporu těchto zařízení. Ta umožňují uživatelům najít například ztracené klíče nebo peněženku pomocí nepatrného zařízení přibližně o velikosti desetikoruny.

Apple zatím dominuje trhu

Dosud přitom byly tyto lokátory na telefonech s Andoidem dost znevýhodněny. Můžete sice své ztracené klíče „prozvonit“, ale pouze pokud jsou v dosahu.

Přívěsku AirTag, určeného k hledání ztracených klíčů, lze děsivě jednoduše zneužít ke šmírování cizích lidí.
Geoffrey Fowler, reportér Washington Post

Skutečně spolehlivou lokalizaci tak zatím nabízí jen AirTag od firmy Apple. Výrobce iPhonů totiž detekci čipů zabudoval přímo do operačního systému. Po světě je tak více než miliarda zařízení, která umí anonymně hlásit polohu ztraceného zařízení. Uživatel se tak dozví nejen to, že klíče nejsou v dosahu jeho telefonu. V aplikaci se může podívat na mapu, kde je jejich poslední známá poloha.

Ve chvíli, kdy je váš AirTag čip ztracený, skoro každé mobilní Apple zařízení na světě jej pomáhá hledat. Hledání probíhá na pozadí. Pokud máte iPhone, možná se jej účastníte nevědomky i vy.

Google může využít systému Android

Současné dohady o novém připravovaném lokalizačním zařízení ze stáje Google vycházejí převážně z informací výzkumníka Kuby Wojciechowského. Ten si všiml, že ve vývojářské konzoli, která slouží programátorům pro testování aplikací, byl přidán nový typ zařízení: „locator tag“ (lze přeložit jako lokalizační přívěsek).

„Neříkám, že toto zařízení už existuje. Ani si nemyslím, že se bude jmenovat G-Spot,“ směje se Mishaal Rahman, který na postřeh upozornil. Naráží tak na vtipy ohledně názvu případného zařízení. „Chci ukázat, že pomocí rychlého připojení Bluetooth (Fast Pair) lze nyní v konzoli připojit lokalizační přívěsek jako samostatný typ zařízení. Což naznačuje, že lokalizační zařízení Bluetooth podporující funkci Fast Pair jsou na cestě.“

Wojciechowski píše, že nové zařízení v Googlu vyvíjí tým s termostaty Nest a dalšími zařízeními pro chytrou domácnost. Krycí jméno lokalizačního zařízení má být „grogu“, i když pod tím se zřejmě prodávat nebude.

V prosinci Google pomocí aktualizace systému přidal podporu šifrované komunikace ohledně „poslední známé polohy hledaného zařízení“ do systému Android. To by naznačovalo, že by se do pátrání po ztraceném přívěsku „grogu“ mohly zapojit přibližně tři miliardy telefonů a tabletů po celém světě. To je oproti zařízení Apple asi trojnásobek.

„Nemám žádné informace o tom, kdy bude značka uvedena na trh,“ uzavírá Wojciechowski. „Ale kdybych si měl tipnout, řekl bych, že Google tuto technologii oznámí na konferenci Google I/O a poté ji uvede na každoroční podzimní akci spolu s novými zařízeními Google Pixel,“ spekuluje.

Pozor na šmírování

Do té doby má Google čas, aby se pokusil vyřešit problémy, které tento typ zařízení nevyhnutelně přináší. Nejvíce je to vidět na lokalizačních přívěscích AirTag, právě kvůli silnému pokrytí „pátrací sítě“ tvořené všemi iPhony.

Zamýšlené použití AirTag je jednoduché: Přiděláte jej na své klíče. Když klíče někde necháte nebo vám je někdo vezme, na telefonu budete moci sledovat jejich polohu. Často s přesností přibližně na pět až deset metrů.

Jenže stejného zařízení šlo hned po jeho uvedení na jaře 2021 až děsivě jednoduše zneužít ke sledování cizí polohy, tedy ke šmírování. Například pár v americkém Utahu byl šmírován pomocí AirTagů schovaných pod kapotou jejich aut. Policie podezřívá bývalého přítele ženy. Takových se objevilo mnohem více a Apple nyní čelí žalobě za to, že neudělal více pro to, aby šmírování zabránil.

Nutno říci, že Apple na připomínky reagoval postupným zavedením několika funkcí, které by měly šmírování zabránit. Například pokud s vámi „cestuje“ cizí AirTag, váš iPhone vám zobrazí upozornění.

Foto: Apple.com

Ve vašem okolí byl detekován cizí AirTag, varuje iPhone.

Jenže toto automatické varování se vám zobrazí pouze tehdy, pokud sami vlastníte a používáte iPhone. Majitelé aplikace Android sice mohou stáhnout aplikaci od Apple, ale ta neběží na pozadí a je nutné ji spustit vždy znovu. Na to, aby uživatel Androidu takto odhalil šmírovací zařízení, se to tedy moc nehodí.

Sledovací zařízení Tile nebo Samsung SmartTag na tom nejsou o moc lépe. Pokud tedy někdo chce pomocí takovéhoto nástroje někoho šmírovat, pořád pravděpodobně způsob najde. Chybí univerzální standard, který by umožnil automatickou detekci cizích lokalizátorů ve vašem okolí.

„Bylo by opravdu dobré, kdyby technologické firmy přišly se společným standardem,“ myslí si Eva Galperinová z neziskové organizace Electronic Frontier Foundation. „Tyto lokalizátory představují noční můru pro oběti domácího násilí. Současné způsoby ochrany jsou pro většinu lidí nepraktické.“

Zabudování detekce přímo do operačního systému Android by zřejmě výrazně pomohlo. Bude ale hodně záležet na konkrétní implementaci. A i pak se zřejmě najdou způsoby, jak vynalézavý stalker dokáže těchto miniaturních zařízení zneužít.

Reklama

Doporučované