Hlavní obsah

TechMIX: Panikaříte kvůli dezinformacím? I to je Putinova hra

Foto: ApostolisBril, Shutterstock.com

Vyvolání všudypřítomné nejistoty a rezignace je jeden z hlavních cílů ruské hybridní války.

Reklama

Přečtěte si ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás výběr zaujme, přihlaste se k jeho odběru.

Článek

Možná jste zaznamenali video, na kterém hovoří ruský prezident Putin obklopený zaměstnankyněmi firmy Aeroflot. Diktátor, který si jinak libuje v dlouhých stolech, je tu obklopen ženami a odpovídá na jejich (určitě předem schválené) dotazy.

Pokud jste jej viděli na sociálních sítích, tak nejspíše proto, že bylo vzápětí označeno jako podezřelé či rovnou falešné. Twitteroví detektivové přispěchali s řadou „důkazů“, proč jde o údajně jasný podvrh: ruka procházející mikrofonem, chybějící odrazy v konvičkách s čajem nebo pohledy sedících žen, které nesměřují přímo na Putina.

V některých částech webu se rozhořela docela intenzivní debata o tom, jestli na prázdnou židli naklíčovali Putina natočeného někde v bunkru před zeleným plátnem. I já jsem si po zhlédnutí úryvku v nízkém rozlišení myslel, že vidím jasný doklad nepovedeného vyklíčování mikrofonu. Ale pak jsem narazil na video ve vyšším rozlišení, kde tento artefakt nebyl. No a už jsem v tom byl po uši. Analýza snímek po snímku, zesvětlování, kreslení náčrtků místnosti…

Nakonec jsem postupně (minimálně sám pro sebe) vyvrátil všechny původní pochybnosti. Odrazy v konvičkách sice vypadaly zvláštně, ale seděly na to, co se v nich odrážet mělo. Úhly kamer odpovídaly. Důkaz použití zeleného plátna jsem nenašel.

A dost mi pomohlo, že můj oblíbený odborník na videomontáže dospěl ke stejnému závěru: „Všichni mi posílají odkaz na video ze setkání Putina a letušek. Vypadá to divně, ale nemyslím si, že by to byly nějaké vizuální triky, jen kompresní artefakty. Nevím, jaký by mělo smysl v takové situaci něco fingovat, a ostatní detaily vypadají v pořádku,“ říká litevský youtuber Alan Melikdjania známý jako Captain Disillusion. „Je to prostě šmejd v super nevkusné místnosti.“

Takže jsem strávil několik hodin s Putinem a snímek po snímku analyzoval kdejaký pixel. Hlavním argumentem proti teorii o montáži mi ale zůstává nesmyslnost takového podvodu. Velké množství identifikovatelných svědků, nulový zisk, zbytečná složitost, zbytečný risk.

Jasně, je dobré být ostražití. Ale co třeba místo toho analyzovat nesmysly, které Putin celou dobu říkal? Třeba že při „speciální operaci“ necílí na civilisty a že na Ukrajině nejsou žádní ruští branci. To jsou jasné lži, na kterých opravdu záleží. A my řešíme pixely…

Podobný pocit jsem měl tento týden, kdy se řešilo, zda není odvážné vystoupení Mariny Ovsjannikové s protiválečným transparentem během živého televizního vysílání jen nějaká propaganda, fake či zpravodajská hra. Ano, je asi zvláštní, že se jí to povedlo uskutečnit v zemi, kde lze předpokládat zpoždění i u živého vysílání (i když nebylo by to poprvé, v roce 2014 něco podobného udělala reportérka RT Liz Wahlová). Na druhou stranu, co by tím Putin získal? Ztrapnil západní novináře? To by byl dost riskantní krok, když video zároveň cílí hlavně na ruské diváky, říkám si…

A zase jsem ověřováním strávil více času, než jsem plánoval. Opět jsem došel k tomu, že video na mě působí reálně. Ale samozřejmě, je třeba mít se na pozoru, nic není tak, jak se zdá atd. Už jen tyto pochybnosti jsou vítězstvím ruské informační války. Protože vyvolání všudypřítomné nejistoty, skepse a rezignace na možnost poznat pravdu je jeden z hlavních cílů ruské hybridní války.

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc – třeba analýzu změn, které v oblasti ruského internetu způsobily sankce. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Doporučované