Hlavní obsah

Na civilisty nestřílíme, tvrdí Rusové. Video ukazuje opak

Svět bez obalu: Ruské obrněné vozidlo rozstřílelo osobní auto s dvěma ukrajinskými důchodci. Video: RFE/RL

 

Reklama

Rusko opakovaně odmítá nařčení, že jeho jednotky útočí i na civilní cíle.

Článek

V úvodním videu, které bylo zveřejněno 8. března na sociálních sítích, je zachycen incident, při kterém 28. února na křižovatce v Makarivu v Kyjevské oblasti jedno z ruských obrněných aut, které bylo součástí větší kolony, rozstřílelo automobil, ve kterém jeli dva staří lidé. Muž a žena byli na místě mrtví. Celá událost byla natočena na průmyslovou kameru.

„Rusové zničili auto, které bylo označeno jako auto, které řídí handicapovaný řidič. Byl v něm sedmdesátiletý stařík. Spolujezdec byla stará žena. Dva starší lidé se právě vraceli domů. Zastavili u značky Stop a ta zvířata je zblízka zastřelila,“ tvrdí na videu ukrajinský voják.

Co přesně se stalo, nelze v tuto chvíli ověřit. Incidentu jsme se více věnovali v přiložené zprávě:

Ve středu se pak terčem ruských jednotek stala dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny. Mariupolská radnice následně zveřejnila video se záběry poničené dětské nemocnice. Město na březích Azovského moře čelí ruskému útoku prakticky od začátku invaze před dvěma týdny.

„Je málo zvrácenějších věcí než brát si na mušku zranitelné a bezbranné,“ zareagoval na zprávy o náletu například britský premiér Boris Johnson.

+9

Ruský diplomat tvrdí, že zpráva o ruském útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu je nepravdivá. Podle Dmitrije Poljanského z ruské mise při OSN byla sice budova v minulosti porodnicí, ale již delší dobu ji používá armáda.

‚Takto se rodí fake news,“ napsal na Twitteru Poljanskij. Rusko podle něj varovalo už 7. března, že „radikálové“ nemocnici použijí pro vojenské účely. Poljanskij v tweetu také kritizoval OSN, že zveřejňuje neověřené informace.

Ukrajina naopak obviňuje z šíření vlastního výkladu událostí Kreml. Ukrajinská agentura Unian na základě informací městské rady Mariupolu potvrdila, že zahynuli tři lidé, včetně dítěte. Sedmnáct lidí podle správy města při útoku utrpělo zranění. „K dnešku je známo, že po teroristickém bombardování dětské nemocnice v Mariupolu ruskými letadly utrpělo zranění 17 lidí (dětí, žen, lékařů), tři zemřeli, mezi nimi i dítě – dívka,“ cituje Unian z prohlášení města.

Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila 18 útoků na zdravotnická zařízení od začátku ruské invaze na Ukrajinu (více zde).

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované