Hlavní obsah

Dražila se kopie zlaté desky se vzkazem mimozemšťanům. Konec aukce překvapil

Dražila se kopie zlaté desky se vzkazem mimozemšťanům. Konec aukce překvapil.Video: Jan Marek

 

Reklama

Do newyorské dražby zamířila kopie poselství, která v 70. letech letěla do kosmu seznámit případné mimozemské civilizace co nejlépe se Zemí. Aukční síň odhadovala cenu unikátní nahrávky na statisíce dolarů. Výsledek ji zaskočil.

Článek

Originální deska připomíná zlatý vinyl. A průměr má opravdu jen o něco málo větší – 305 milimetrů. Tohle „elpíčko“ je ale ve skutečnosti vyrobené z mědi, je pozlacené a má poloviční rychlost přehrávání, tedy 16,5 otáčky za minutu. K tomu je i s jehlou uložené v obalu z hliníku, na kterém je navíc ještě vyrytý návod k použití – v binárním kódu. Ale stejně je na něm zašifrovaná i mapa ukazující, kde v Mléčné dráze leží Sluneční soustava.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Díváte se totiž na desku „The Sounds Of Earth“, kterou NASA ve dvou provedeních na sondě Voyager 1 a 2 v roce 1977 poslala do kosmu pro mimozemšťany.

„Milí přátelé, přejeme Vám vše nejlepší,“ to jsou například slova, která navrhl a také pro ni sám namluvil český fyzik Václav Kostroun, který je profesorem na Cornellově univerzitě v New Yorku. A nebyl sám.

Co přesně originál zlaté desky pro mimozemšťany obsahuje

Na záznamu jsou také pozdravy a přání celkem v 59 různých světových jazycích od nejrozšířenější angličtiny až po akkadštinu, kterou se mluvilo v Sumeru před 6000 lety. Součástí je ale i 35 různých přírodních i umělých zvuků od dětského pláče přes sloní troubení, zpěv velryb, zvuk deště i písku až po start rakety.

Kromě zvuků ale záznam obsahuje i 115 fotek v analogu, které případným nálezcům představí život na Zemi, nebo tištěné poselství tehdejšího amerického prezidenta a generálního tajemníka OSN. A vše uzavírá 90 minut dlouhý koncert z 27 hudebních úryvků od Beethovena přes Chucka Berryho až po zpěv pygmejských dívek. Deska má zkrátka úkol před jinými civilizacemi reprezentovat celé obyvatelstvo Země.

„O nic takového se nikdo nikdy nepokusil. Víte, kosmické programy k tomu směřovaly vlastně od událostí studené války,“ říká v reportáži SZ Byznys vedoucí oddělení vědy, kosmu a populární kultury v aukčním domě Sotheby's Cassandra Hattonová.

Miliardy kilometrů daleko. Prvenství v kosmu, i v aukci

Pouzdro s deskou je uchycené zvnějšku každé sondy velké jako auto. Obě jsou ale už miliardy kilometrů od Země – v případě rychlejšího Voyager 1 to je skoro 20 miliard kilometrů. Ve vesmíru jsou obě už přes 45 let a Voyager 2 třeba jako jediný v historii viděl kromě Jupiteru a Saturnu i Uran a Neptun.

Unikátní nahrávky pro mimozemšťany se tak daleko naštěstí ale navždy neztratily. A jejich kopie, které ve formě dvou magnetofonových pásek vznikly v 70. letech, teď dokonce změnily majitele.

Z rukou jejich designéra a jeho manželky zamířily do aukce Sotheby's, která je dražila ve čtvrtek na večer v New Yorku s odhadem ceny mezi 400 tisíci a 600 tisíci dolary, tedy až ke 13 milionům korun. V pořadí 80. položka ale kvůli neochotě přihazujících zůstala v majetku dražební síně.

Na rozdíl od jiných vesmírných programů je toto poprvé, co se do aukce dostaly věci z misí Voyager. Kopií pozlacených měděných desek se vzkazem mimozemšťanům přitom bylo celkově vyrobeno osm – včetně dvojice, která je teď v kosmu.

„Nic takového se nikdy dřív neprodalo. A samozřejmě, že původ je fantastický: přímo od Ann Druyanové a Carla Sagana z jejich osobní sbírky. Takže mít něco takového je opravdu vzrušující představa,“ dodává Hattonová.

Do aukce se přitom skutečně dostala hlavní kopie Carla Sagana a Ann Druyanové, kteří oba projekt nahrávek vedli a vzali se o necelé čtyři roky později v červnu 1981. Designér vzkazů pak zemřel v prosinci 1996, takže obě pásky zůstaly jeho manželce, kreativní ředitelce projektu.

Do nekonečna a ještě dál

A sondy Voyager? Energie na jejich cestu, kterou čerpají z rozpadu plutonia na své palubě, jim zřejmě dojde koncem tohoto desetiletí. A to pak se Zemí přestanou také komunikovat. Jako tiší velvyslanci lidstva ale poletí dál a v kosmu i s jejich vzkazy, které už takto NASA nikdy neposlala, budou čekat na setkání s jinými civilizacemi třeba i další miliardy let.

„Byly navržené, aby pokračovaly další miliardy let. A my víme, že ty sondy budou pokračovat i potom, co Slunce zničí naši planetu. I tak budeme mít dobrou šanci na to, že to bude poslední věc od civilizace na Zemi, která přežije,“ dodává v reportáži SZ Byznys vedoucí oddělení vědy, kosmu a populární kultury v aukčním domě Sotheby's Cassandra Hattonová.

Reklama

Doporučované