Hlavní obsah

Záběry nové lodi pro návrat na Měsíc a další informace, co o ní ještě nevíte

Záběry nové lodi k přistání na Měsíci od Blue Origin a další informace, co o ní ještě nevíte.Video: Jan Marek

 

Reklama

NASA vybrala druhou společnost, která vyvine, postaví a poskytne loď, ve které její astronauti po víc než půlstoletí opět budou přistávat na Měsíci. Nejde ale jen o zálohu - nový koráb bude dokonce dražší, a zřejmě tedy i lepší.

Článek

„Dnes my – NASA – oznamujeme, že Blue Origin a partneři Lockheed Martin, Draper, Boeing, Astrobotic a Honeybee Robotics postaví lunární přistávací modul (HLS) k dopravení astronautů NASA na povrch Měsíce,“ uvedl koncem minulého týdne na tiskové konferenci ředitel Národního úřadu pro letectví a vesmír Bill Nelson.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Vesmírná firma bývalého šéfa Amazonu, třetího nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose, slaví největší úspěch své historie. Americký vesmírný úřad ji zařadil do svého programu Artemis, který poprvé od roku 1972 dostane lidstvo zpět na měsíční povrch a postaví tam i trvalou základnu a novou orbitální stanici Gateway.

Úvodní misi už NASA zvládla. V listopadu otestovala vlastní, obří raketu SLS s lodí Orion, která Měsíc zatím bez posádky jen obletěla. Při druhé misi za rok ji čeká stejný let, tentokrát už i s astronauty. Není ale určená k přistávání na povrchu, to je úkol pro další mise.

Nová loď už musí počítat i s novou vesmírnou stanicí

A právě na to úřad vybral Blue Origin a její vyvíjenou loď Blue Moon, přesněji lunární přistávací modul, zkráceně HLS. Ovšem k sestupu posádky včetně první ženy v dějinách na povrch Měsíce při Artemis 3  koncem roku 2025 ani při Artemis 4 v roce 2028 ještě neposlouží. Bude to až další rok, kdy už na lunární orbitě mají fungovat i první moduly stanice Gateway.

„Při misi Artemis 5 raketa SLS od NASA vynese čtyři astronauty na lunární orbitu na palubě lodi Orion. Ti přestoupí na Gateway, než vstoupí do přistávacího modulu Blue Moon od Blue Origin a poletí asi týden na jižní pól (Měsíce). A tam budou vykonávat různé vědecké a průzkumné aktivity,“ dodává v reportáži SZ Tech Nelson.

HLS pro Artemis 3 už vyvíjí SpaceX. Americký vesmírný úřad vybral firmu druhého nejbohatšího muže světa Elona Muska v dubnu 2021 a na jeho Starship mu přispěl bezmála 2,9 miliardy dolarů.

Blue Origin se o HLS soudila a vlastní „Měsíc“ si postavila

Bezosova firma si na tuto misi také věřila – postavila si třeba i takzvanou Oblast 51, tedy simulovaný povrch Měsíce, kde chtěla vlastní stroj testovat. Rozhodnutí pak napadla u soudu s tím, že NASA měla vybrat na vývoj modulu alespoň dvě firmy.

S tím ale Blue Origin neuspěla, jen prý zdržela vývoj a SpaceX loni v listopadu stejně získala další kontrakt za 1,15 miliardy na misi Artemis 4. Po neúspěšném dubnovém testu Starship ale NASA změnila názor a do programu zařadila právě i Blue Moon.

„Chceme větší soutěživost. Chceme dva přistávací moduly. A to je lepší a znamená to, že máte spolehlivost. Máte zálohy,“ vysvětluje dál v úvodním videu tohoto článku ředitel NASA.

Menší loď za více peněz

Větší a objemnější z obou modulů je rozhodně Starship. Na výšku má 50 metrů a na Měsíc je podle SpaceX schopna dopravit 100 tun nákladu, nebo dokonce až 100 lidí. Jeho nová konkurence o výšce 16 metrů se vedle toho drží vcelku při zemi, i tak ale od NASA na vývoj a pouze na misi Artemis 5 získala 3,4 miliardy dolarů.

„Lunární přistávací modul Blue Moon od Blue Origin je konfigurovaný na dvě části. První je pro posádku, která bude schopna přistát se čtyřmi astronauty kdekoli na povrchu Měsíce ve dne nebo v noci,“ doplnil minulý týden na tiskové konferenci NASA také John Coulouris, viceprezident Blue Origin pro vývoj lunárního landeru.

„Tato loď také může být konfigurována pro nákladové přistávací mise se schopností dopravit 20 tun tam i zpět ve znovupoužitelné konfiguraci, nebo 30 tun na povrch jednosměrně, aby vybudovala formaci habitatů a dalších trvalých budov,“ odhaluje zástupce vedení firmy dál v reportáži SZ Tech.

„Chceme docílit trvalé přítomnosti na Měsíci a chceme si zajistit, že budeme mít k Měsíci trvalý přístup. Takže v ohledu na toto samotná Blue Origin hradí 50 procent celkových nákladů, aby se dostala nejen k této misi, ale zajistila si trvalý přístup,“ prozrazuje Coulouris další klíčovou informaci o vývoj jejich HLS.

Cena za modul je ve skutečnosti dvojnásobná

Dohromady s příspěvkem NASA i vlastními náklady firmy by tak Blue Moon měl stát 6,8 miliardy dolarů, tedy zhruba 150 miliard korun. „Ano, je to správně. Blue Origin přispěje lehce přes 3,4 miliardy dolarů v rámci této snahy,“ potvrzuje v reportáži SZ Tech viceprezident Bezosovy firmy.

Kromě zvýšení četnosti letů na Měsíc a snížení jejich ceny investuje NASA do Blue Moon tolik i proto, že Bezosova firma teď při vývoji bude muset dohnat to, na co už Muskova firma měla dva roky. A to sice přizpůsobení se všem požadavkům, které úřad na schopnosti lodi má.

„Ty schopnosti zahrnují dokování u Gateway, kterou někteří označují jako lunární vesmírnou stanici. Zahrnují navýšenou kapacitu pro posádku a zahrnují dopravování většího množství nákladu pro vědecké a průzkumné účely na měsíčním povrchu,“ potvrdil na tiskové konferenci ředitel NASA.

Za novým modulem stojí více firem

Jak už ale šéf amerického vesmírného úřadu na tiskové konferenci také řekl, vývoj a konstrukci modulu Blue Moon zajišťuje nejenom Blue Origin, ale i řada partnerů. A to v rámci takzvaného National Team čili Národního týmu.

„Lockheed Martin postaví cislunární transportér, který poskytne možnost doplňování paliva od nízké zemské oběžné dráhy (LEO) přes NRHO (oběžná dráha – near rectilinear halo orbit, pozn. red.) až k parkovací orbitě, kde se bude náš přistávací modul nacházet. V týmu je i Draper, který bude dělat GNC (navádění, navigaci a ovládání) a obstará i trénování a simulace,“ rozvádí v reportáži SZ Tech úlohy jednotlivých partnerů John Coulouris z Blue Origin.

„Do Národního týmu jsme přizvali také nové členy. Astrobotic, který udělá nákladové a ubytovací prostory. Honeybee Robotics, který zajistí naši schopnost vykládat náklad. A Boeing, který bude vyrábět naše dokovací systémy,“ dodává viceprezident kosmické firmy miliardáře Jeffa Bezose.

Reklama

Související témata:
Lunární modul HLS
Lunární modul Blue Moon

Doporučované