Hlavní obsah

Elektrifikace narazila. Londýňané protestují proti výměně lamp na plyn

Podívejte se, kde plyn poráží elektřinu. Výměna plynových lamp narazila na odpor.Video: Jan Marek

 

Reklama

Městští radní v srdci Británie se loni pustili do výměny plynových lamp za LED repliky, důvodem byla ochrana klimatu i bezpečnost. Londýňané jsou ale proti a argumenty politiků rozporují. I Praha šla nakonec opačným trendem.

Článek

Plynových lamp je v Londýně okolo 1500. Osvětlují vchody do stanic metra. Ale také významné turistické lokality, jako je Trafalgarské náměstí. A to už od roku 1807, kdy se v srdci Británie rozsvítily jako vůbec první na světě. Třeba Praha se přidala o 40 let později. Dnes jich česká metropole asi 700 provozuje a v blízké době to nehodlá měnit. Což se o Londýnu říct nedá. Městská rada ve Westminsteru se je už loni v červenci rozhodla postupně elektrifikovat. Narazila ale na odpor místních.

„Plynové lampy jsou výraznou součástí londýnské DNA. Byly zvěčněné v televizi, filmech i knihách. A Londýn je jedním z prvních měst na světě s plynovými lampami. Takže do velké míry patří k tomu, co lidé jezdící do Londýna potom hledají, jsou výraznou součástí naší historie. Zaslouží si být zachráněny,“ říká pro agenturu AP zástupce London Gasketeers, tedy „londýnských strážců plynu“, Luke Honey.

Topení u restaurací je prý horší než staré lampy na plyn

Radní chtěli začít u 305 plynových lamp právě ve Westminsteru. A vyměnit verze na zemní plyn za ekologičtější LED repliky. Práci plánovali zaplatit z fondu na vylepšení osvětlení v Londýně. Tedy z balíku v objemu šesti milionů liber. Podle zastánců původních lamp ale tolik škodlivé pro ovzduší nejsou.

„Emise z plynových lamp jsou extrémně malé. Spočítali jsme, že terasový ohřívač u restaurace vytváří více než 10krát tolik emisí co jedna viktoriánská plynová lampa. Takže se bavíme o malých, opravdu malých množstvích plynu,“ dodává Honey.

Dalším argumentem radních z Westminsteru byly zdlouhavé opravy kvůli nedostatku náhradních součástek. Nesvítící opravované lampy podle nich mohly způsobovat pro obyvatele Londýna i bezpečnostní rizika. To ale zase vyvrací jejich samotná údržba.

„Máme hodně náhradních dílů. Máme je v našem depu v Battersea, kde máme sklo, které se dnes stále vyrábí, ať už je to zakřivené, či rovné sklo pro různé druhy lamp, které používáme. Ale sklo nám vyrábí. Máme hromadu náhradních dílů pro tyhle lampy, které napříč roky renovujeme, a zrovna tak máme výrobce, které využíváme k výrobě dílů i dnes, a ti se přizpůsobí kterémukoli typu lampy,“ vysvětluje Joe Fuller z firmy British Gas, která lampy udržuje.

„Staráme se asi o tisícovku lamp v Londýně a jeho okolí a polovina z nich, tedy asi 500, má mechanické hodiny, které potřebují natáhnout asi každé dva týdny, ty jsou velmi spolehlivé, ale potřebují seřizovat a natahovat mechanismus jednou za čas. Takže zhruba každé dva týdny jich 500 natáhneme,“ dodává.

Proti jsou i podnikatelé. Plynové lampy pomáhají s byznysem

Plynové lampy jsou občas k nalezení i na ulicích vedle běžných podniků. A právě jejich majitelé jsou také proti nahrazení za LED repliky.

„Jejich samotná existence prospívá mému byznysu. Lidé nejezdí do Londýna, aby se dívali na nemastnou jednotvárnost. Mohlo by to být pohodlnější, asi, administrativně, kdyby všechno bylo standardizované, ale to by pak byl život strašně jednotvárný. A já si myslím, že Cecil Court je v této části Londýna jedinou ulicí, kde se každý obchod nezávisle specializuje na jiné zboží, a lze sem přijít a vidět něco tak bizarního jako fungující plynovou lampu – je to součástí toho kouzla,“ argumentuje Tim Bryars, majitel antikvariátu a člen London Gasketeers.

Londýnští radní v několika měsících nahradili LED replikami asi desetinu ze tří set plynových lamp ve Westminsteru. Místní obyvatele rozhořčilo, že s nimi krok prý ani nekonzultovali. A to už se objevily i fotky historických lamp v kontejnerech.

„Byl jsem dost překvapený, když jsem viděl nějaké chlapy pracující pro radu, jak mi tu před obchodem kopají díru. Jen tak rychle mi vysvětlili, že prý jen testují, jak lehce by šlo předělat tu lampu do elektriky. A já jim říkám, že je přece plynová. A oni řekli, že to vědí. A v té chvíli mi začalo v hlavě bít na poplach,“ dodává Bryars.

Výměna zastavena. Radní dali hlas místním

Práce na výměně lamp se nakonec pozastavily. A městská rada v Londýně teď právě konzultuje postup i s místními obyvateli a skupinami zastánců. Výsledky má zveřejnit do konce tohoto roku.

„Myslím, že máme dost dobré šance. Když se podíváme na všechny důvody, proč by lampy měly být zachráněny, kupí se jich dost – myslím ve prospěch jejich ochrany. Je třeba radě vysvětlit, proč jsou tak důležité a proč jsou důležitou částí kulturní i průmyslové historie Londýna,“ dodává Honey.

V Praze je situace opačná. Plynové lampy ozařovaly české hlavní město od roku 1847 do roku 1985. To zhasly poslední do té doby ještě nenahrazené elektrickými od Františka Křižíka. V roce 2002 se ale na popud památkářů plynové lampy vrátily. Už ne tedy na svítiplyn, ale zemní plyn. Sedm stovek jich lemuje známou Královskou cestu od Karlova mostu až po Pražský hrad.

Až na výjimečné příležitosti se rozsvěcí dálkově signálem z centrálního dispečinku, a to ve stejný čas jako lampy elektrické. Elektronika otevírá přívod plynu z pouličního plynového potrubí a zapaluje i šest žárových punčošek uvnitř. Kromě toho je lze rozpoznat díky krytu z čirého skla.

Reklama

Doporučované