Hlavní obsah

Nejlepší dárek může ušetřit statisíce. Ukažte rodině, jak fungují podvody

Foto: Profimedia.cz

Nakupování na internetu je snadné… a stejně tak snadné je i skočit na lep internetovému podvodníkovi.

Reklama

Víte, jak na internetu rozpoznat podvod? A vědí to i vaši rodiče, prarodiče a další příbuzní? Dejte jim pod stromeček možná nejcennější dárek. Naučte je, co na ně číhá. Vás to bude stát 20 minut času, jim můžete ušetřit statisíce.

Článek

Falešný bankéř, krádeže hesla, sňatkoví podvodníci i předražené přípravky na hubnutí.

Internet je plný hrozeb, které jsou na první pohled těžko rozpoznatelné. Možná se v těchto věcech dobře orientujete. Víte, že když vám někdo nabídne odvoz zboží zdarma přes objednaného kurýra, zasmějete se, protože víte, že je to známý podvod.

Ale vědí to i všichni členové vaší rodiny? Dost možná ne. Tak jim letos dejte pod stromeček něco výjimečného: svůj čas. Sedněte si s nimi, projděte nejčastější typy podvodů a hrozeb. Nastavte počítač a mobil tak, aby se jim lépe používal. A ubezpečte je, že se vás mohou kdykoli zeptat, pokud si nebudou vědět rady nebo jim nějaká nabídka přijde podezřelá. Dost možná jim tímto netradičním dárkem ušetříte desetitisíce nebo statisíce korun.

Sami si musíte rozhodnout, zda jste to zrovna vy, kdo by měl rodinným příslušníkům udělovat rady ohledně počítačové bezpečnosti. Ale nebojte, nebudete na to sami. Připravili jsme pro vás přehled materiálů, testů a videokurzů, které k tomu můžete použít.

Příklady vydají za tisíce slov

Pokud jste se rozhodli, že „bezpečnostním rychlokurzem“ někoho obdarujete, nezapomeňte přizpůsobit svůj výklad příjemci. Jinak budete hrozby na internetu vysvětlovat dětem, které s internetem vyrůstaly, a jinak lidem narozeným v 50. letech.

Ideální je se nejprve zeptat, jaké služby na internetu používají, zda mají nějaké otázky, s čím chtějí pomoci a co už o internetových podvodech vědí. Uvidíte, že vás svým rozhledem překvapí.

Nezapomeňte také ukázat nějaké konkrétní příklady. Je nesmírně poučné podívat se na reálné ukázky konverzace s podvodníkem, protože pak takový podvod snáze rozpoznáte, když se stanete jeho terčem.

Dobrým začátkem je nový projekt Kybertest.cz, který můžete s blízkými vyplnit za pár minut. Už jen během testu určitě přijdete na zajímavé oblasti, které pak můžete dále rozebrat.

Foto: Kybertest.cz

Nástroj připravila Česká bankovní asociace. Seznam Zprávy jsou mezi mediálními partnery projektu.

Natrénovat rozpoznání phishingu můžete u testu od firmy Google. Je v češtině a obsahuje kromě příkladů i podrobné vysvětlení a simulaci reálného chování e-mailu.

Foto: Google Jigsaw

Ukázky působí velmi realisticky. Můžete tak názorně ukázat, na co myší najet nebo kliknout, když si chcete ověřit, od koho mail je nebo kam vede přiložený odkaz.

Přímo na děti a mladistvé cílí výuková iniciativa Avastu: Buď Safe Online. Mladému publiku je přizpůsobena nejen jazykem, ale i specifickou probíranou problematikou, včetně třeba posílání nahých fotografií nebo kyberšikany.

Foto: Avast.com

Stránky kurzu Buď Safe Online.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost má zase pro děti kyberpohádky. Na míru starším obyvatelům pak NÚKIB ušil kurz Senior proti internetovým padouchům. Lekce je celkem krátká a probírá všechna hlavní témata.

Foto: NÚKIB

Ukázka z kurzu NÚKIB.

Další kurzy má NÚKIB přímo na svých stránkách v sekci Nabízené kurzy, najdete zde materiály obecné i specificky zaměřené kupříkladu na pracovníky ve vzdělávání.

Pro zpestření výkladu můžete využít i audioukázky reálných podvodníků. Kolegové jich nahráli celou řadu. Je to dobrá připomínka toho, jak důvěryhodně někdy může podvod po telefonu znít.

Pokud budete mít pocit, že je to do vánoční atmosféry celé moc pochmurné, připomeňte příbuzným, že se vám kdykoli mohou ozvat, když si nebudou jistí. Právě taková jednoduchá rada může mít největší dopad. Lidé se někdy bojí se zeptat. A útočníci toho využívají, někdy dokonce obětem výslovně zakazují, aby o telefonátu s někým mluvili.

„Bezpečností prověrka“ se hodí každému

Pokud si chcete připravit vlastní přednášku, můžete se inspirovat třeba stručným návodem Bezpečnost na internetu, který jsem před několika lety sestavil a postupně jej doplňuji.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Stručný návod, který může posloužit jako inspirace k „rychlokurzu pod stromeček“.

Stáhnout si můžete dvoustránkový dokumentkondenzovanou verzi, která se vejde na jednu A4.

Jak poznat podvodníky na internetu

Hlavní pozornost věnuji v manuálu popisu nejčastějších on-line podvodů:

  • Spam aneb nevyžádaná pošta obvykle nabízí nákup nějakého zboží.
  • Phishing vás přesměruje na falešný web, který se tváří jako oficiální, ve snaze vylákat z vás vaše údaje, číslo karty či heslo.
  • Falešný kurýr slibuje vyzvednutí zboží.
  • Falešné články se tváří jako publicistika, jde ale o „advertoriál“, smyšlený příběh, který vás má přesvědčit ke koupi přípravku.
  • Falešná faktura nebo falešné upozornění ohledně nedostatku peněz mají za cíl vyděsit vás a vylákat z vás vaše údaje, nebo rovnou peníze.
  • Falešné seznámení, kde podvodník předstírá, že je žena/muž toužící po vaší blízkosti, po několika dnech nebo měsících z vás lstí tahá peníze.
  • Vydírání údajnými citlivými záběry, které útočník zveřejní, pokud mu nezaplatíte výkupné.
  • Nabídka zboží v bazaru, kdy chce podvodník peníze předem nebo zadat kartu.
  • Nabídka rychlého výdělku bez práce: kryptoměny, binární opce, gambling, vícestupňový marketing, investice...
  • Falešná technická podpora bude chtít na váš počítač nainstalovat software pro vzdálený přístup, a tak jej ovládnout.
  • Falešný policista nebo bankéř bude tvrdit, že nesmíte nikomu o hovoru říci.

Důležitější než jednotlivé podvody jsou obecné principy: časová tíseň, vzbuzování strachu, ohánění se autoritou, snaha donutit oběť k rychlé akci…

Výhodou je, že si návod můžete stáhnout ve formátu DOCX a upravit na míru potřebám vaší domácnosti. Můžete si také stáhnout můj návrh, co všechno byste měli v domácnosti nastavit tak, aby bylo zabezpečení na dobré úrovni. Taková bezpečnostní prověrka může ostatně jednou za čas prospět každému. Nejen o Vánocích.

Reklama

Doporučované