Hlavní obsah

Naděje v boji s demencí. Vědci stimulovali mozek i bez operace hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Naděje v boji s demencí. Vědci úspěšně stimulovali mozek i bez operace hlavy.Video: Jan Marek

 

Reklama

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) žije na světě nejméně 55 milionů lidí s Alzheimerovou chorobou nebo jinou formou demence. Centrum paměti je ale uložené tak hluboko, že bez operace se mu pomoci nedalo. Až doposud.

Článek

Britští badatelé přišli s technologií, která jim dovoluje stimulovat místa hluboko v mozku, aniž by museli člověka operovat.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

První studie z Institutu pro výzkum demence na University College London navíc ukázaly, že metoda by mohla zlepšit fungování paměti. A badatelé tak doufají, že s ní zmírní, nebo dokonce zlepší symptomy osob s Alzheimerovou chorobou.

„V budoucnu je nepravděpodobné, že bychom měli jedinou léčbu, která úplně vyléčí Alzheimerovu chorobu. Takže si myslím, že tento typ nové stimulace mozku se bude nabízet po nových lécích, které budou přicházet na trh,“ říká v reportáži SZ Tech Christopher Butler, neurolog z Imperial College London, který hovořil s tiskovou agenturou AP.

Jak funguje paměť a jak nová metoda

Nová britská technologie pro stimulaci mozkového centra paměti, a tudíž i prevenci jeho úpadku, je prakticky terapie elektřinou, ale neinvazivní.

Demence, tedy i Alzheimerova choroba, narušuje přenos vzruchů v mozkovém hipokampu, který je klíčový pro schopnost učení a zapamatování. Protože toto centrum je ale uložené hluboko, až ve střední části spánkového laloku, vyžadovala jeho stimulace elektřinou až dosud aplikaci sond pomocí operace.

Nová metoda, kterou vědci nazvali temporální interference neboli dočasné rušení, si vystačí jen se dvěma elektrodami upevněnými na hlavě a vytvářejícími dvě elektrická pole, která se protnou v určené oblasti mozku.

„Tam, kde se tyto dva proudy setkají, vytvoří interferenční schéma, které vidíme v růžové barvě. Umožní nám to zasáhnout i oblast hluboko v mozku bez nutnosti operace a modelovat jeho aktivitu,“ vysvětluje pro videoreportáž neurovědkyně Ines Violante z Univerzity v Surrey.

„Síla proudu při této stimulaci je stejná, jako byste drželi mezi prsty devítivoltovou baterii. Většina účastníků studie nic ani neucítí,“ dodává Nir Grossman, fyzik z Imperial College London.

První desítky lidí hlásí zlepšení

Jedním z prvních, na kom britští vědci technologii vyzkoušeli, je osmdesátník Kenneth Bromwich, který se dřív živil jako profesionální tanečník, ale nedávno se u něj začaly objevovat příznaky demence.

„Procházel jsem si v hlavě kroky tance Silver Jive Routine. A v půlce toho mi mozek prostě vypnul,“ vzpomíná senior v reportáži na úvodní symptomy.

Kenneth Bromwich s aktivními elektrodami na hlavě prošel řadou paměťových testů. Nadějí je, že vědci už terapii úspěšně vyzkoušeli na 20 zdravých dobrovolnících, kteří si měli zapamatovat jména a obličeje. S touto metodou vykazovali lepší skóre než bez ní.

Tým z Institutu pro výzkum demence na University College London, ale i z Univerzity v Surrey výsledky publikoval 19. října v uznávaném časopise Nature Neuroscience.

A teď vědci pracují na dalším testování – včetně toho, jak by technologii bylo možné využívat jinde než v laboratoři, kterou pro tento cíl upravili, aby vypadala jako běžný domov. Ale roky ještě nejspíš potrvá to, než dané zařízení s elektrodami upraví pro každodenní nošení a použití.

„Já z toho jsem nadšený a možnosti jsou nekonečné, tak se ohledně toho cítím,“ říká s pozitivitou v hlase Kenneth Bromwich v závěru videoreportáže.

Reklama

Doporučované