Hlavní obsah

Video: Airbus odhalil zbrusu nový model svého létajícího taxi

Airbus odhalil zbrusu nový model svého létajícího taxi do měst.Video: Jan Marek, Airbus

 

Reklama

Vzdušná městská doprava se zase o krok či spíše mávnutí křídel přiblížila realitě. Ne že by už úřady daly aerotaxíkům zelenou, ale slavný výrobce letadel konečně odhalil model svého létajícího taxi.

Článek

Prototyp neboli vzorový, nikoli ještě sériový model kompletně elektrického létajícího stroje CityAirbus NextGen, se poprvé naživo v plné své kráse ukázal veřejnosti. Váží dvě tuny, rozpětí křídel je 12 metrů a jeho osm vrtulí mu propůjčuje dolet okolo 80 kilometrů, a to i při maximální rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Má přitom místa pro čtyři osoby, tedy jednoho pilota a tři cestující.

Představenou novinku od evropského výrobce letadel si lze prohlédnout v úvodním videu tohoto článku. Ocas i pevná křídla plavidla jsou ve tvaru V, přičemž na každé straně je nejdřív po jednom rotoru zepředu, poté vidíme po dvou rotorech zezadu křídel a poslední dvě čepele jsou opět symetricky rozmístěny na ocasu. Podnik jej ukázal v německém městě Donauwörth.

Tichý a snad i levný

Koncept v podobě videoanimace modelu CityAirbus NextGen, který je řazený mezi takzvané eVTOLy neboli letouny schopné kolmého vzletu a přistání, odhalil Airbus v říjnu 2021. Parametry ohledně jeho doletu a maximální rychlosti sdělil už tehdy, stejně jako to, že za letu bude držet úroveň hluku pod 65 a při přistání pod 70 decibely (dB). To odpovídá přibližně chodu běžného vysavače, zatímco vrtulníky se pohybují okolo 90 dB i při vznášení ve výšce 150 metrů. Více technických parametrů ani teď nesdělil.

Co se týče ceny za jeden takový let v tichém a díky elektrickému pohonu hlavně také ekologickém stroji, evropský výrobce letadel při březnovém odhalení prototypu tuto informaci nesdělil. Aspoň přibližné rozmezí by se však dalo zachytit v retrospektivním pohledu do historie vývoje tohoto létajícího taxi, při kterém se ale samozřejmě nejen jeho design postupně měnil.

Jak se evropské létající taxi měnilo v čase

První verze eVTOLu od Airbusu měla také osm vrtulí, ale ne tak úplně typická křídla. Rotory o výkonu 45 kW měl ve dvou řadách mimo trup vpředu i vzadu. Na šířku tak byl poloviční než současný prototyp, vážil 726 kilogramů a s bateriemi o kapacitě 38 kWh měl dolet 50 kilometrů a maximální rychlost 220 kilometrů. Byl nicméně jen pro jednu osobu.

Šlo ale také pouze o demonstraci technologií, které vycházely z návrhu z ledna 2017. Jmenoval se Vahana a poprvé zkušebně vzlétl o rok později – přesně 31. ledna 2018. Airbus také sdílel animované video, na kterém jediná osoba v kokpitu plně automatického stroje měla za let dlouhý 18 minut platit 77 dolarů.

Promo video Airbus Vahana, kde je 77 dolarů za 18 minut letu.Video: Jan Marek, Airbus

Vývoj tohoto prvního stroje však evropský podnik v prosinci 2019 zastavil, i když své létající taxi úplně nevzdal a navázal právě modelem CityAirbus, na kterém pracoval souběžně. Zmenšeninu ukázal na Paris Air Show dokonce už v červnu 2017 a prvně s ním bez posádky vzlétl 3. května 2019. Jeho první verze se ovšem od aktuální NextGen výrazně lišila.

CityAirbus, ještě bez označení NextGen, měl také osm rotorů, a to o výkonu 100 kW, ale dvojitých, takže na první pohled vypadal, že má pouze čtyři vrtule rozmístěné do čtverce s rozměry osm krát osm metrů okolo kabiny. Vzletová hmotnost už byla 2,2 tuny, přičemž konečným cílem měly být 1,8 až 1,9 tuny, s maximální rychlostí také 120 kilometrů za hodinu a doletem 30 kilometrů. Už měl být ale také pro čtyři osoby a cena stroje měla být menší než jeden milion eur.

Inaugurační let první verze modelu CityAirbus.Video: Airbus

Zatím s pilotem, v budoucnu bez něj

Zůstává otázkou, zdali by 18 minut letu v modelu CityAirbus NextGen stálo okolo 77 dolarů a celé létající taxi stálo jako jeho předchůdce. Zprvu jej navíc určitě bude řídit pilot. Měl by si ale vystačit s jediným kniplem, který bude ovládat stroj ve všech osách, a to od přistání přes ovládání rychlosti, zatáčení po klesání až přistání. Podle firmy je to první takový design v leteckém průmyslu. Zároveň je ale vybavený i autopilotem, který by v budoucnu měl řízení úplně převzít a udělat z letadla samořízený stroj.

Airbus bude nyní usilovat o certifikaci stroje ve speciální kategorii VTOL u Agentury EU pro bezpečnost letectví (EASA), která má podle něj ty „nejpřísnější požadavky“. Povolení od Amerického leteckého úřadu (FAA) by chtěl získat poté. S modely Vahana a CityAirbus přitom do představení konceptu NextGen v říjnu 2021 výrobce nalétal přes 1000 kilometrů během 242 testů. Provozovat by jej chtěl například v Německu, Itálii, Norsku, Japonsku a ve státech Latinské Ameriky. Ale ještě předtím bude třeba získat partnery jako provozovatele a postavit infrastrukturu – především nabíjecí stanice.

O létající taxi neusiluje evropský výrobce letadel ale sám. Svůj model už představil na různých výstavách i Boeing, ale také Hyundai, Cadillac nebo třeba startupy Vertical Aerospace z Británie a Lilium z Německa. U některých se ale vývoj po úvodních zprávách o začínající výrobě zastavil. Pozornost v poslední době táhne i létající auto od Alef Aeronautics z USA a prorazit se snaží i „obyčejná“ vznášedla.

Reklama

Doporučované