Hlavní obsah

Video: Vzlétl dosud největší dron, vypadá jako z kartonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Největší bezpilotní dron, který se vznesl do vzduchu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Ačkoliv je z neobvyklého materiálu, podařilo se mu zřejmě pokořit rekord: o žádném větším bezpilotním letounu se neví. A přestože vypadá jako stavebnice z kartonu, skutečnost je taková, že podobné drony ve válce zachraňují vojáky.

Článek

Studentům z Fakulty vědy a strojírenství na Univerzitě v Manchesteru se povedlo vzlétnout s něčím, o čem sami tvrdí, že je to největší bezpilotní dron – přesněji tedy kvadroptéra, kterou člověk postavil. O jejich úspěchu píše i britský server BBC.

Technologičtí nadšenci do tohoto druhu letounů by britský rekord pravděpodobně mohli napadnout, přesto se nedá popřít, že vynález skutečně naplňuje základní parametry stroje a že do vzduchu jej mladí inženýři také opravdu dostali.

Neobvyklá konstrukce

Jak už naznačuje samotné označení, kvadroptéra je typ dronu, který pohání čtyři rotory čili vrtule. A to v tomto případě odpovídá. Co je už ale poněkud nezvyklé, je materiál pláště. Rekordní stroj totiž studenti vyrobili z pěnových desek, takže od pohledu vypadá jako nějaká stavebnice z kartonu.

Bezpilotní stroj o čtyřech vrtulích od britských studentů měří diagonálně, od jednoho rotoru k tomu druhému, úctyhodných 6,4 metru. A jak tvrdí Univerzita v Manchesteru, není jí známo, že by měl na světě konkurenci. Podle serveru BBC ovšem tuto skutečnost nelze nezávisle ověřit.

Výběr materiálu nebyl náhodný a rozhodně také neměl vzbudit dojem, že jde o nějakou hračku. „Kartonové“ drony jsou koneckonců osvědčeným byznysem, což prokázala třeba – anebo možná hlavně – válka na Ukrajině.

Kartonové letouny se už osvědčily na Ukrajině

Australský podnik SYPAQ právě zrovna takové letouny dodával ukrajinské armádě. Od března se jednalo dokonce až o 100 kusů denně. Vojáci si je dokázali složit jednoduše sami a díky jejich konstrukci z kartonu nebyly tak snadno viditelné na ruských radarech. A přestože jsou letouny obvykle designované tak, aby mohly nést zásilky, jako třeba krevní zásoby, byly upravované i pro nošení munice či přímou účast na útocích.

Britští studenti ale pro svůj rekordní dron zvolili pěnové desky proto, aby se vešli do správné váhové kategorie. Jejich stroj má totiž hmotnost 24,5 kilogramu, což je pouze o půl kila méně, než kolik jako limit pro letouny tohoto druhu stanovil Úřad pro civilní letectví.

Materiál, který mladí inženýři z Manchesteru na výrobu svého vynálezu použili, tvoří pěna lisovaná mezi papír. Desky se obvykle používají na modelářství nebo umělecké montáže. Akademický tým je objevil při zkoumání možností levných a zároveň lehkých materiálů, které jsou navíc environmentálně méně škodlivé než klasicky užívaná uhlíková vlákna.

První let s takzvanou Giant Foamboard Quadcopter (QFQ) uskutečnili už v červenci, a to uvnitř hangáru střediska Snowdonia Aerospace Centre ve Walesu. Univerzita o něm ale informovala až tento týden a její absolventi teď prý už pracují na ještě větším „kousku“. A také se chystají na venkovní testy.

Reklama

Související témata:

Doporučované