Hlavní obsah

Technické vzdělávání podpoří Liberecký kraj dalšími 130 miliony korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Projekt na podporu technického vzdělávání za více než 130 milionů korun připravil Liberecký kraj.

Článek

Zapojí se do něj desítky středních škol, ale také například pedagogicko-psychologické poradny, vědecké centrum iQLandia nebo Krajská vědecká knihovna v Liberci. Tříletý projekt je zaměřený nejen na školáky a studenty, ale i na pedagogy, kterým má pomoci zkvalitnit výuku, řekla dnes ČTK manažerka projektu Pavlína Verešová. Peníze na projekt získal kraj z Ministerstva školství.

„Zaměřený bude projekt na polytechnické vzdělávání na středních školách, ale vybavíme i základní školy roboty a stavebnicemi. Zaměříme se také na podporu matematické a čtenářské gramotnosti. K matematické gramotnosti vzniká v iQLandii nová expozice Matematikum. Součástí je také kariérové poradenství,“ doplnila Verešová. Liberecký kraj se podle ní chce zaměřit i na práci s nadanými dětmi, pracovat na tom budou čtyři pedagogicko-psychologické poradny.

Projekt nabídne také kroužky, které pomohou prohlubovat znalosti a dovednosti středoškoláků. „Studenti se mohou těšit na badatelskou chemii, robotiku, architektonický ateliér, kroužek nekonvenčních technologií či malování a pískování skla,“ řekl hejtmanův náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Partnerské školy si budou podle něj moci pořídit nové vybavení, stroje a zařízení za téměř 40 milionů korun. Dětem na základních školách nabídne projekt mimo jiné exkurze do středních škol a firem, které jim pomohou při výběru budoucího povolání.

Podpoře technického vzdělávání se Liberecký kraj věnuje dlouhodobě. Díky více než 50 milionům korun z projektu TechUp získaly v minulém programovacím období některé školy nové vybavení laboratoří, připraveny byly kurzy, kroužky a programy pro školáky a také vzdělávání pro pedagogické pracovníky. V tomto programovacím období získal kraj téměř půl miliardy korun na výstavbu osmi center odborného vzdělávání na svých středních školách. Sedm je hotových, to poslední v Jablonci nad Nisou by mělo studenty přivítat na konci příštího roku.

Reklama

Doporučované