Hlavní obsah

Teď ještě aby se chlapi začali líčit. Jaromír Hanzlík o svém novém filmu i kampani #MeToo

Výzva s Jaromírem Hanzlíkem: O novém snímku Léto s gentlemanem, násilí ve filmech a hrubnutí společnosti.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do divadla se už nikdy nevrátím, říká herec Jaromír Hanzlík. Teď představil ukázku ze své scenáristické prvotiny Léto s gentlemanem, ve které hraje hlavní roli.

Článek

„Společnost hrubne, a to je škoda. Podívejte se na jazyk. Lidé používají plevelná slova. Říkám jim jakobíni, protože říkají pořád jakoby," hodnotí Jaromír Hanzlík dnešní dobu. „Plevel v jazyku se nám vloudil do životů,“ dodává.

Vzpomíná na to, jak coby puberťák obdivoval film Fanfán Tulipán. „Teď by filmoví kritici řekli, že je to kýč. Převažují filmy, kde je násilí a krev. Viděl jsem, jak na skládce odpadu vyrostl vlčí mák, to bylo mnohem krásnější,“ vysvětluje, co ho inspirovalo při psaní scénáře.

Kovboj a gentleman

Název novinky sice odkazuje ke klasickému filmovému hitu Léto s kovbojem, podle scenáristy mají ale společnou pouze atmosféru.

„Je to romantická komedie na svatého Valentýna,“ říká populární herec. Do kin snímek zamíří právě 14. února.

„Nesnažíme se navázat na popularitu kovboje. Léto s gentlemanem je romantická komedie o starších lidech a o vztahu, který potřebuje vzpruhu. Byl bych rád, kdyby diváci přijali, že jde o film především pro ženy.“

Žena je podle herce z podstaty matka, okouzlující, milá a příjemná bytost. „Zažil jsem, když byly ženy oslovovány jako údernice, což podle mě není správné. Možná se trochu obloukem vracíme. Když vidím chlapy s náušnicemi v uších a v nose, už jen chybí, aby se líčili a byly z nich ženské,“ konstatuje herec, když dojde na téma aktuální kampaně #MeToo.

Bez divadla, ale s vůní pudru

Herectví dostal podle svých slov už do kolébky. Poprvé vešel s tátou do divadla jako tříletý. „Prvního jsme viděl čerta, běhaly tam baletky, voněl pudr a pach z propocených kostýmů. Dodnes to cítím. Je to vjem, který ve mně zůstal navždy,“ vzpomíná.

Herecké šatny ale opustil v devadesátých letech, kdy dal výpověď ve Vinohradském divadle. S tím, že se už na jeviště nevrátí, původně nepočítal.

„Odcházel jsem s tím, že si na rok půjdu odpočinout. Byl jsem jako veverka v kleci a potřeboval jsem oddech. Život s vámi ale zatočí,“ vypráví, proč ho dnes můžeme vidět pouze ve filmu.

„Do divadla se už nikdy nevrátím. Divadelní herectví se pořád někam posouvá, především kvalitou režisérů. Svým přístupem bych byl asi na obtíž.“

Psal si scénář pro Léto s gentlemanem sám sobě na tělo? Nemá teď chuť také režírovat vlastní film? A proč nerad žertuje na téma svých vlastních rolí?

Podívejte se na celý rozhovor s Jaromírem Hanzlíkem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované