Hlavní obsah

Teď už jde o to, kdo přežije, zní první reakce na lockdown č. 2

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 21. října.

Článek

Byznys se zčásti vrací do jarního lockdownu.

Automobilky a další průmysl na rozdíl od jara jedou dál, ale zastaví se obchod a služby. O reakce na vládní verdikt zavřít tento sektor ekonomiky jsme požádali Radka Špicara, viceprezidenta svazu průmyslu, Tomáše Prouzu, prezidenta Svazu obchodu a služeb, a také zástupce největšího vlastníka obchodních center v Česku Petra Brabce ze společnosti CPI. To jsou hosté dnešního vydání Dne v byznysu, který si můžete pustit nahoře ve videu.

Co se dál událo v tuzemském byznysu?

Původem česká antivirová firma Avast zvýšila za tři čtvrtletí roku provozní zisk o 2,5 procenta na více než 8 a tři čtvrtě miliardy korun. Tržby jednoho ze tří největších světových poskytovatelů antivirových programů stouply na více než 15 miliard korun.

Komerční banka vstupuje do dalšího fintechu, společnosti Lemonero. Ta půjčuje e-shopům, které by zejména kvůli krátké historii podnikání nedostaly bankovní úvěr. V chytrém financování e-shopů spolu chtějí ovládnout Evropu.

Živnostníci by mohli od příštího roku platit takzvanou paušální daň. Bude dobrovolná. Zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Využít ji budou moci podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun, schválila to dnes Sněmovna. Pro příští rok by měla paušální daň činit 5469 korun.

V Praze byty nad 120 tisíc za metr

Nad 100 tisíc korun za metr čtvereční se v Praze nyní prodává více než 70 procent všech bytů. Plná čtvrtina z nich se pohybuje nad 120 tisíci korunami za metr čtvereční. Z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group vyplývá, že tempo růstu cen bytů ale zvolňuje.

Podnikatel, filantrop a majitel firmy Isolit Bravo Kvido Štěpánek se negativních reakcí nebojí. V době, kdy uprchlická témata nejsou ve společnosti příliš populární, udělal velkou veřejnou sbírku pro utečenecký tábor v Řecku. Vybranými věcmi naplnil dva kamiony a za volant jednoho z nich osobně usedl, aby humanitární pomoc odvezl.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované